AMD har levt i Intels skugga på x86-marknaden i alla tider. De senaste åren har företaget haft det förtvivlat svårt att tampas prestandamässigt och även om detta inte lär ändras på en allt för snar framtid ser det ut att gå mot ljusare tider för AMD. Under det senaste kvartalet ökade företaget sin marknadsandel med 2 procentenheter medan huvudkonkurrenten Intel tappade.

AMD har fortfarande långt ifrån den försäljningsvolym eller vinstmarginal som Intel kan stoltsera med, men att man nu under andra kvartalet 2011 kunde knipa 19,4% av den globala x86-marknaden var sannerligen positiva uppgifter för det pressade företaget.

Under samma period förra året var siffran nere på 17,8% och hade ökat till 18,2% under första kvartalet 2011. Men efter lanseringen av sina första Fusion-kretsar i början av året och en lyckad uppföljning med AMD Llano tidigare i somras ser alltså utvecklingen positivare ut. För samtidigt som AMD ökade med en dryg procentenhet tappade Intel lika mycket och kröp enligt Mercury Research ned under 80% marknadsandel, närmare bestämt 79,9%. Det kan jämföras med 81,3% under andra kvartalet 2010 eller 81% under första kvartalet 2011.

Tillverkare Q2 2010 Q1 2011 Q2 2011
Intel 81.3% 81.0% 79.9%
AMD 17.8% 18.2% 19.4%
VIA 0.9% 0.9% 0.8%

Marknadsandelar på den globala x86-marknaden.

Nyckeln till AMD:s ökade marknadsandel ska alltså vara de strömsnåla Fusion-kretsarna med Ontario och Zacate i spetsen. Enligt analytiker på Mercury Research gick försäljningen av både Fusion E och de nya Fusion A-processorerna så pass väl på den mobila marknaden att AMD ökade hela 10% inom detta segment, något som alltså gav företaget möjligheten att knapra in på avståndet till Intel. Redan idag har AMD avslöjat att deras nya APU-kretsar står för 70% av all försäljning i deras bärbara segment och att motsvarande siffra för deras totala processorförsäljning är 40% för APU-kretsarna.

Samtidigt har Intels Sandy Bridge-arkitektur varit en dundersuccé som trots stora styrkretsproblem i början av året väntas utgöra två tredjedelar av tillverkarens sålda processorkretsar under 2011.

AMD:s tre stora processorlanseringar under 2011

AMD Fusion E-serien tog i början av året sikte på netbooks och andra strömsnåla budgetsystem. Där man slog Intel Atom på fingrarna i prestanda och bjöd på marknadens första integrerade grafikdel med DirectX 11-stöd.

DSC_3091AMD:s APU-kretsar kombinerar flera CPU-kärnor med kraftfulla grafikdelar.

AMD A-serien, även kallad Llano, lanserades i slutet av juni och vände upp och ner på våra föreställningar om prestandan i integrerade grafikkretsar. Vilket gav de nya processorkretsarna en åtråvärd Rekommenderar-utmärkelse.

Den sista stora lanseringen för 2011 kommer AMD att göra någon gång i september/oktober då företaget lanserar sin Bulldozer-arkitektur. De nya Zambezi-processorerna väntas ta upp kampen med även de snabbaste Sandy Bridge-processorerna i mellanklassen, en fajt som ytterligare kan påverka marknadsandelarna i x86-segmentet.

Källa: eWeek

Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

APU satsningen är lyckad helt enkelt även om det är gammal teknik i chippen. Ser fram emot bulldozer om dom kan börja konkurrera prestandamässigt annars ser framtiden ut att bli dyr…