AMD:s helt fräscha arkitektur, Bulldozer ser nu ut att verkligen vara på gång efter lång väntan. Under Hot Chips-konferensen som hölls den 17 – 19:e augusti diskuterade man AMD:s Bulldozer-arkitektur för andra gången och med AMD-anställda ingenjörer närvarande kom det fram att Bulldozer nu är på ingång.

Försening och spekulationer, inte minst om Bulldozer har varit ett hett ämne under sommaren men nu är lanseringen närmare än någonsin. Enligt källor på Hot Chips ska Bulldozer börja skeppas under den kommande veckan, och det går redan rykten om att AMD:s närmaste partners redan har processorn i hand. Bulldozer blir AMD:s viktigaste arkitektur på länge, då det är deras första byggd från grunden sedan lanseringen av K7, 1999.

Det har hänt mycket under Bulldozers livstid även om den inte visat sig på marknaden. Den första designen skulle byggas på 45nm och åtta individuella kärnor, men det var en design AMD fick slopa då de ansåg att den inte skulle vara konkurrenskraftig på marknaden. Istället fick man arbeta på en redan existerande arkitektur, den vi idag ser i Athlon II och Phenom II-serien. Man fick istället gå tillbaka till skrivbordet och tänka ut något nytt vilken blev AMD:s omdiskuterade modul-design. Den går ut på att två kärnor ska dela på resurserna i en modul, där den ena kan utnyttja mycket av den andras resurser om dessa inte används.

AMD Bulldozer med åtta kärnor tar upp 315 mm², inte den största men definitivt en av de största processorkretsarna.

Det här ska enligt AMD vara en bra kompromiss både sett till kretsytan och prestandan, då två Bulldozer kärnor i den nuvarande designen tar upp endast 12% mer kretsyta än vad en ensam hade gjort om man inte valt en modul-baserad arkitektur. Prestandan blir dock lidande, med ett utgångsläge att en kärna har 100% prestanda, så får två kärnor i samma modul 90% prestanda vardera när båda används då resurserna är delade. AMD menar dock på att den här versionen av Bulldozer kommer erbjuda mycket högre prestanda i förhållande till dess kretsyta, med lägre strömförbrukning. AMD:s kompromiss låter väldigt bra i teorin, den stora frågan är hur det blir i praktiken.

Den första versionen av Bulldozer innan AMD bestämde sig att det var dags att tänka om.

AMD:s modul-baserade arkitektur där två kärnor delar resurser, är det ett vinnande recept?

Att Bulldozer börjar skeppas nästa vecka innebär att större delen av AMD:s OEM-partners kommer få tillgång till kretsen, och att distributionskanalerna förbereds för produktlanseringen. Det är därför inte helt fel att anta, att lanseringen av AMD Bulldozer kommer ske någon gång i mitten eller slutet av september.

Källa: ZDNet

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Jacob HugossoneppebansenSnorchDisney Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Joki
Medlem
Joki

Det närmar sig! 😀

Svensken
Medlem
Svensken

Denna lanseringen kommer bli episk! Väldigt viktigt att AMD lyckas med denna arkitekturen!

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Folk kommer att få slåss om de första processorerna. Jag har bara 1200:- sparade. Behöver säkert 1500:- till för att vara på den säkra sidan

Disney
Medlem
Disney

skulle vara skoj med en x8, men då man redan har x6 så får det vänta… men x8 = legendary !

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Disney”]skulle vara skoj med en x8, men då man redan har x6 så får det vänta… men x8 = legendary ![/quote]

Bulldozer borde vara mycket snabbare även om du kör Bulldozern med 6 kärnor jämfört med den du har nu

Tempel
Medlem
Tempel

På tiden, bara hoppas dom kan prestera hyggligt oxå så det blir lite konkurrens.

Medlem
Marre

Hur lång tid brukar det ta innan den initiala hypen lägger sig och priserna stabiliseras? Har tidigare alltid varit tidigt ute bara för att se priserna dala och nya steppings komma. Sitter på en 6:a och tycker att den har habil prestanda. Behöver inte eg. men det suger i ”vill-ha”-tarmen

Disney
Medlem
Disney

vem vill inte ha? dock så kör jag ju min x6 @3750 m 1.3v så långsam är den väll inte… klarar 4ghz på runt 1.5v men är ganska nöjd idag…

finns det någon ursäkt o köpa x8 ? behöver en då jag vill ha =D

Snorch
Medlem
Snorch

Klart det finns ursäkt för x8, det går snabbare att göra encodes av bluray med x264. 😉

Carl-philip V
Medlem
Carl-philip V

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Disney”]vem vill inte ha? dock så kör jag ju min x6 @3750 m 1.3v så långsam är den väll inte… klarar 4ghz på runt 1.5v men är ganska nöjd idag… finns det någon ursäkt o köpa x8 ? behöver en då jag vill ha =D[/quote]Det här argumentet har jag mer eller mindre använt ett par år nu, det har varit svårt att rättfärdiga ens en fyrkärnig tidigare. Det är väl först nu de vanligaste applikationerna och spel ens har ett vettigt stöd för fyra kärnor.[/quote] För det första så måste det komma processorer med fler kärnor innan utvecklarna… Läs hela »