AMD har ännu inte inlett masstillverkning av sin kommande Kaveri-APU vilket antyder att uppgifterna om dess försening till 2014 är korrekta. Vi får dock höra visningar om dess uppföljare, Carrizo, som enligt uppgifter bland annat övergår till BGA-paketering och anammar DDR4.

Det rapporterades nyligen att AMDs kommande APU-serie Kaveri inte kommer hinna träffa sin ordinarie lanseringstid under årets andra halva, utan att vi istället får vänta till första kvartalet 2014. Dessa uppgifter får mer och mer tyngd allt eftersom masstillverkningen av processorerna lyser med sin frånvaro. Däremot framkommer en del nya uppgifter om vad vi har att vänta oss av nästa länk i kedjan med kodnamnet Carrizo.

Enligt uppgifter från både Digitimes och VR-Zone förväntas Carrizo lanseras under 2015 och det är oklart vilka kärnor vi kommer återfinna i processorerna. Gissningsvis kan det röra sig om Excavator-kärnor som bör lanseras i månaderna där omkring, men det skulle även kunna röra sig om uppfräschade Steamroller-kärnor.

Annons

HSA för hela slanten

Grafikdelen bör baseras på Pirate Island-serien och likt kommande Kaveri kommer Carrizo använda sig av HSA-arkitektur där CPU och GPU kan dela minnespool med hjälp av HUMA-tekniken. Carrizo ska enligt uppgifter från kinesiska VR-Zone få stöd för DDR4-minne som även sägs hitta in i Intels processorserie för samma år med kodnamnet Skylake.

Det är något oklart hur det kommer se ut gällande processorpaketeringen. De nyligen lanserade A88X-moderkorten med stöd för Kaveri kommer fortsätta vara aktuella fram till 2015. Efter det kan Carrizo vara kompatibla med samma moderkort, men det är inte heller omöjligt att AMD väljer att övergå till BGA-paketering för sina stationära processorer, så att dessa levereras fastlödda på moderkorten.

Det är ännu en bit kvar till 2015 och mycket kan komma att förändras, bekräftas eller dementeras innan dess. Vi kommer helt enkelt behöva avvakta, hålla utkik efter mer information och såklart invänta Kaveri.

Annons

Källa: VR-Zone via Techpowerup, Digitimes

Relaterade nyheter:


Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
OldvikingschoolCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

”Kaveri inte kommer hinna träffa sin ordinarie lanseringstid under årets andra halva, utan att vi istället får vänta till första kvartalet [b]2015[/b].”

2014 borde det väl vara?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”WIRN”]”Kaveri inte kommer hinna träffa sin ordinarie lanseringstid under årets andra halva, utan att vi istället får vänta till första kvartalet [b]2015[/b].”

2014 borde det väl vara?[/quote]

Det stämmer, tack för påpekandet 🙂

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Får hoppas GDDR5 minnet ger AMD lyftet till att hålla jämn nivå med Intels kommande krympning.