AMD har redan erkänt att man fått extra produktförfrågningar som en direkt följd till Intels styrkretsproblem och nu kommer nya uppgifter som pekar på att AMD går till direktattack mot Intels plattform med sin kommande Llano-processor och Hudson-D3 styrkrets. I ett läckt dokument stolpar tillverkaren upp fördelarna med Hudson-D3 i jämförelse med Intel P67.

AMD kommer att använda sin Hudson-D3 styrkrets på både den stationära Lynx-plattformen och den mobila Sabine-motsvarigheten. Lynx kommer med sina mellanklassprocessorer i Llano-familjen att vara en direkt konkurrent med Intel Sandy Bridge och när nu Intel tvingats till säljstopp på grund av sin felaktiga SATA-kontroller har AMD ställt in siktet på en av de huvudmisstänkta, Intel P67-styrkretsen.

Ett dokument som nu publicerats på den turkiska webbtidningen Donanimhaber sägs komma från AMD och visar hur processortillverkaren visar på skillnaderna mellan de två styrkretsarna. AMD pekar på att Hudson-D3 kommer att använda sig av en separat klockgenerator för processorbussen, man har stöd för flera SATA 6,0 Gbps enheter (6 mot 2), ursprungligt stöd för fyra stycken USB 3.0 portar (Intel har inga), stöd för PCI 33 MHz (Intel har inget) samt en integrerad SD-kontroller externa minneskort.

amdchipsetcomp_1a_dh_fx57

Intel i sin tur har egentlige bara en fördel sett till sin integrerade Gigabit Ethernet-kontrollerkrets. Där AMD istället förlitar sig på tredjepartslösningar.

Den kompletta genomgången av styrkretsarnas specifikationer finns i den läckta presentationen. Källan sägs alltså vara AMD själva som nu arbetar agressivt för att få sin Lynx-plattform redo för lansering. Med ett planerat lanseringsdatum i maj för mellanklassprocessorn Llano har AMD chansen att ta sig ut på marknaden i samma veva som Intel väntas få fart på sin Sandy Bridge försäljning igen. 

fusion.desk
AMD Llano kommer att lanseras i Fusion A-serien.

AMD Llano kommer att utrustas med två till fyra kärnor baserade på Stars-arkitekturen och som en medlem i Fusion A-serien finns det även en DirectX 11-kapabel grafikkrets inbyggd i processorn. Med kapacitet som vida ska överstiga den vi ser i dagens Brazos-plattform.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
McKinleyLaglordenrmdflopper-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Härligt AMD! Hoppas de får ut Llano till Maj. GPGPU beräkningar med Llano kommer vara rena drömmen.

this
Medlem
this

Om inte Intel hade tabbat sig så hade det dock inte varit lika bra utgångsläge för AMD, men nu kan man ju faktiskt se ett ljus med det hela.

Tempel
Medlem
Tempel

3 st PCI slottar var ju en stor fördel :-/ Avsaknaden av nätverk ingen fördel heller. Nej, bättre än så kan ni AMD. Visst, vissa bättre bitar har dom men samtidigt sämre oxå men på det hela så väger det över till Intel i det här som jag ser det.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Oh, 2st USB 1.1. Precis vad jag saknade. 😀

-Boris-
Medlem
-Boris-

Hoppas AMD hinner utnyttja Intels misstag. Men jag tror att både Llano och Bulldozer inte hinner komma innan allt är som vanligt på Intelsidan. De har dock fått en lite extra tid att vinna kunder på.

flopper
Medlem

med en bra cpu lär de sälja bra.

rmd
Medlem

[quote name=”-Boris-”]Hoppas AMD hinner utnyttja Intels misstag. Men jag tror att både Llano och Bulldozer inte hinner komma innan allt är som vanligt på Intelsidan. De har dock fått en lite extra tid att vinna kunder på.[/quote]

Dom vinner mig som trogen kund då dom alltid vart lite efter men alltid gjort roligare eller smartare grejjer för att kunna konkurera.

En gämnare match är roligare och ger mer för aktiehandeln och slutkunderna, så det är vinst för alla.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Det är alltid lika roligt när företagen gör såna här ”jämförelser” själva.

och här har AMD bara lyckats ”vinna” 7 av 14 kategorier som de själva valt… Hurra 🙂

McKinley
Medlem
McKinley

Jämförelser likt denna får vi nog se som att AMD inte har något annat att komma med.
Processorns prestanda och vad den kan är vad konsumenter i det långa loppet bryr sig om. AMD har billigare processorer men Intel her mer kraft och intelligens i dem och det är vad som spelar roll för gemene svensk i det långa loppet.

Jag vill se något från AMD som skakar Intel ordentligt som K7 gjorde.