AMD Gonzalo sägs vara namnet på den APU-enhet som kommer driva nästa generations spelkonsoler från Microsoft och Sony. Nu påstås Gonzalo ha hittats igen, dock med ett nytt kodnamn som kan peka på hur långt i dess utveckling enheten kommit.

Vad som sägs vara ett ingenjörsexemplar av AMD:s APU-enhet ”Gonzalo” har nu börjat cirkulera på Twitter. Detta via Tum Apisak som helt enkelt skrev en tweet med ”AMD Gonzalo” följt av kodnamnet ZG16702AE8JB2_32/10/18_13F8.

Detta är inte första gången denna påstådda APU-enhet från AMD cirkulerar på internet. Däremot skiljer sig kodnamnet numera mot det kodnamn enheten bar första gången den upptäcktes.

Gamla kodnamnet: 2G16002CE8JA2_32/10/10_13E9
Dagens kodnamn: ZG16702AE8JB2_32/10/18_13F8.

Den första delen av kodnamnet har bytts från ”2” till ”Z” vilket kan innebära att enheten just nu genomgår kvalifikationstester. Vidare har ”1600” ändrats till ”1607”, något som spekuleras vara relaterat till den specifika enhetens modellnamn. Andra siffror i kodnamnet ska vara relaterade till enhetens cachestorlek och TDP-värde.

Spekulationer kring möjlig prestanda

Sett till den potentiella prestandan hos kretsen som kan tydas ur kodnamnet har vi ”32” som tyder på den maximala klockfrekvensen som då landar på 3,2 gigahertz (GHz). ”10” som indikerar en standardfrekvens på 1,0 GHz, inga ändringar jämfört med den enhet som dök upp i januari månad. Detta förutsatt att AMD använder samma formel för Gonzalos kodnamn som för tidigare AMD-produkter som läckt ut i förväg.

Kodnamnets sista del är däremot svårare att dekryptera, ”10_13E9” hos den enhet som tidigare läckte ut troddes vara relaterad till den integrerade grafikkretsen. Något som nu har bytts ut mot ”18_13F8”. Det har spekulerats i att de två första siffrorna indikerar grafikkretsens klockfrekvens, något som skulle betyda att klockfrekvensen höjts från 1,0 GHz till 1,8 GHz i det nyare testexemplaret. Andra spekulationer menar att ”13F8” i kodnamnet kan vara relaterad till grafikkretsens beräkningskraft som då skulle landa på 13,8 teraflop. Något som skulle få Playstation 5 och Xbox Scarlett att ha ett rejält försprång mot till exempel Google Stadia vars beräkningskraft ligger på 10,7 teraflop.

Tum Apisak menar att basfrekvensen i dagsläget ligger på 1,6 GHz och att resterande information inte går att se då inlägget i 3DMarks databas där han påstår sig ha hittat enheten ska vara dolt.

Vad, hur och när?

Information kring AMD:s lösning för nästa generations spelkonsoler fortsätter gäcka nyfikna ögon. Både Sony och Microsoft har bekräftat att det är AMD som utvecklar hårdvaran för båda företagens kommande spelkonsoler. Exakt när dessa landar på butikshyllor har däremot inte bekräftats.

Både Sony och Microsoft spekuleras avtäcka mer konkret information angående Playstation 5 respektive Xbox Scarlett-familjen senare under 2019. Detta är dock endast spekulationer och ingenting som har bekräftats i dagsläget.

Som alltid med information baserad på rykten och spekulationer bör denna tas med en nypa salt. Fram till att AMD, Microsoft eller Sony yttrar några officiella kommentarer angående hårdvaran i framtidens spelkonsoler kan vi helt enkelt bara vänta och se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid