Det har rapporterats från flera olika håll att AMD ska lämna x86-marknaden och sluta konkurrera med Intel. Dessa uppgifter är felaktiga och har blåsts upp i vad som var endast ett mycket kort uttalanda från en talesman på företaget.

Det har länge spekulerats kring att AMD har köpt, eller är intresserade av att köpa licenser av ARM för att börja satsa på ARM-baserade systemprocessorer. Hur dessa uppgifter stämmer eller ej är omöjligt att svara på idag då AMD varken gjort ett uttalande om det, och det vi har hört fram till idag är ingenting annat än spekulationer.

Men en artikel från MercuryNews fick igår stor uppmärksamhet bland andra medier, där många säger att AMD tänkte lämna x86-marknaden och sluta konkurrera med ärkerivalen Intel. Dessa uppgifter är felaktiga och baserade på en analys av författaren bakom den artikeln, och ett mycket kort citat från AMD:s talesman Michael Silverman.

”We’re at an inflection point,” sa AMD:s talesman Michael Silverman. ”We will all need to let go of the old ’AMD versus Intel’ mind-set, because it won’t be about that anymore.”

Utifrån detta har vi kunnat läsa att allt ifrån att AMD tänkte ge sig in på den ännu mer konkurrenskraftiga ARM-marknaden, till att man vill överge x86-arkitekturen och helt sluta konkurrera med Intel. Vad AMD har avslöjat officiellt om sina nya planer är att de ska satsa mer på tillväxtmarknader, enheter med låga strömkrav och ett ökat fokus mot produkter för molnet. Bland annat har vi ett citat från en av AMD:s anställda som motsäger uppgifterna om att man lämnar x86 bakom sig.

”A new definition of absurdity: interpreting this week’s statements from AMD to believe that the company is leaving the x86 market. Get real.”

Brist på AMD-processorer betyder inte att man lämnar x86-marknaden

waferr004_2512_PeF1

Många har varit snabba att dra slutsatsen om att den brist som råder på marknaden av AMD:s nya FX-processorer och Llano APU är ett tecken på att de tänker lämna x86-marknaden. Vi har kunnat läsa och höra direkt från AMD under deras kvartalsrapporter att de har yield-problem hos GlobalFoundries som ligger under förväntan. I samband med en ny tillverkningsprocess är det vanligt att man har problem, vad som har inträffat är att dessa problem är något högre än först väntat.

Som det ser ut idag har AMD ett stort fokus på sina APU:er. Deras Brazos-plattform är en av företagets bäst säljande produkter någonsin där efterfrågan är hög speciellt i utvecklingsländer som Kina och andra delar av Asien. När det kommer till deras Llano APU som bygger på GlobalFoundries 32nm ska OEM-tillverkare och bärbara datorer vara prioriterade. Även Llano ska sälja bättre än deras tidigare produktutbud för mobila enheter, som dessutom byggdes på en mogen 45nm-process. Detalj- och komponentmarknaden är därför en andra prioritet, då tillverkarna tar det som finns att tillgå.

Hur det ligger till med Bulldozer och FX-serien är ännu oklart, men enligt uppgifter till NordicHardware så säljer de slut så fort de kommer in i lager. Det är även inte fel att tro att OEM-marknaden prioriteras även med Bulldozer. Att AMD men även Intel prioriterar deras OEM-partners när det är brist på en produkt är en vanlig företeelse, som vi har sett utspela sig många gånger tidigare. Vi ser att samma sak har inträffat på marknaden för hårddiskar.

Vi utesluter inte ARM, men x86 består

tab500

Vi utesluter inte att AMD köpt en ARM-licenser, eller har planer på att göra det. Det är inte helt otroligt att de valt att gå denna väg då AMD tidigare uttryckt intresse för att ta sig in på surfplattsmarknaden vilket även ingår i deras fokus. Men hur det faktiskt ser ut med den här saken är fortfarande spekulationer där det saknas trovärdiga uppgifter. Däremot finns det inga tvivel om att x86 (AMD och Intel) och ARM är på väg att kollidera, där den ena vill åt den andras marknad. Att PC-marknaden som vi känner den idag är även den på väg att förändras och vi har minst sagt väldigt intressanta tider framför oss.

Vad vi vill uppmärksamma våra läsare om med detta, är att AMD inte har för avsikt att lämna x86 bakom sig. Det citat som kom ut från AMD:s talesman betyder med största sannolikhet att företaget kommit till insikt om att en förändring är på väg, och att de inte längre kommer vara ensamma med att konkurrera med Intel. Affärerna går bättre än tidigare för AMD tack vare deras APU:er, och Bulldozer är en bula på vägen vi hoppas AMD kan rätta till i framtiden.

Vad AMD i detalj menar är någonting de är väldigt förtegna om, och även någonting vi försökt gräva vidare i utan resultat. Allt vi vet med säkerhet är att deras nya planer och strategi kommer presenteras i februari på AMD Analyst Day, och att AMD inte har för avsikt att lämna x86-marknaden.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Viking1962-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

[quote]Allt vi vet med säkerhet är att deras nya planer och strategi kommer presenteras i februari på AMD Analyst Day, och att AMD inte har för avsikt att lämna x86-marknaden.[/quote]

Längtar tills februari. 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Intressant analys Jacob. Som vanligt väldigt matnyttig och korrekt information. Tummen upp!

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[b]@-Tjalve-[/b]
Till skillnad mot sweclockers som sprider skit och de flesta medlemmarna på sweclockers går på det