Apple är en av aktörerna på marknaden som är högt eftertraktad att arbeta med både för Intel, AMD och NVIDIA som ofta anpassar sina designer efter deras behov. Nu framgår uppgifter från en tidigare anställd på AMD, att MacBook Air var mycket nära att utrustas med deras Llano-arkitektur.

Apple har sedan flytten från IBM:s PowerPC-arkitektur, till Intels x86 varit trogna Intel och har ännu inte vänsterprasslat med AMD på processorfronten. Problemet är att Intel hela tiden haft en strömeffektivare arkitektur, som bättre lämpat sig i bärbara datorer, men med Llano hade AMD någonting – en processor med en kompetent integrerad grafikdel. Det här ska ha lockat Apple att ge AMD en chans i deras senaste MacBook Air som lanserades i mitten av förra året.

Den här tidpunkten var en viktig del för AMD som inte längre hade egna fabriker, och skulle gå över till en ny tillverkningsteknik hos GlobalFoundries för första gången. Vi vet på efterhand att AMD hade stora problem med yields (antal fungerande kretsar i procent som produceras), på den nya 32 nanometerstekniken. AMD hade behövt en Llano-krets med ett TDP-värde på under 20W. Enligt uppgifter till tidsskriften Forbes ska AMD:s ingenjörer ha försökt göra för mycket, på för kort tid, under den kritiska flytten till den nya tillverkningstekniken.

“We had it. But the yields didn’t come in,” enligt en tidigare anställd hos AMD

Det ska har varit bestämt att Llano skulle utnyttjas i MacBook Air, men då AMD inte ens klarade av att leverera tidigare ingenjörsexemplar till Apple i tid fick de tänka om. Idag vet vi att de istället satte press på Intel att leverera Sandy Bridge med ett TDP-värde på endast 17W. Medan Llano med samma strömförbrukning skulle haft troligtvis lägre processorprestanda, hade grafikdelen varit kraftfullare. Apple som är grundare till den öppna standarden OpenCL som ingår i konsortiet Khronos Group, hade troligtvis tänkt utnyttja grafikdelen för andra typer av beräkningar än just grafikrelaterade.

Tillverkningsproblem förstörde AMD:s chanser att bli processortillverkare till MacBook Air

Medan AMD snubblade så nära mållinjen och inte lyckades trumfa Intel här, tilläggs det att Brazos har slagit hårt mot Intel-baserade Netbooks. Brazos i sitt 9W och 18W-utförande är företagets bäst säljande plattform genom tiderna, och de hade hoppats på att Apple velat ha den i sin Apple TV. Även här vet vi att Apple inte nappade utan istället valde deras egna Apple A4-krets med ARM Cortex-A8 och PowerVR SGX535-grafik.

Det ser ut som att AMD missade en stor möjlighet, och vi hoppas att de förändringar deras nya vd Rory Read håller på att genomföra ser till att något liknande inte händer igen. Speciellt med tanke på att företaget tänkt skräddarsy systemprocessorer åt diverse typer av tillverkare i framtiden.


Relaterade nyheter:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
nussseKogsterthisMartin LSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Helt klart intressant att AMD varit så pass nära en affär med Apple på processor sidan. Jag har en känsla av att Apple kommer försöka gå över till ARM arkitekturen mer och mer helt enkelt för att det ger större marginaler.

Martin L
Medlem

Jag vet inte om jag tycker att det här verkar så troligt.. Apple har ju slått på stora trumman för thunderbolt, skulle dom verkligen ha lanserat en ny Air utan den porten?

this
Medlem
this

Det har gått rykten om det här tidigare på bla SemiAccurate. Men det låter mycket rimligt att yield problemet satte käppar i hjulet för AMD.

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

[quote name=”Martin L”]Jag vet inte om jag tycker att det här verkar så troligt.. Apple har ju slått på stora trumman för thunderbolt, skulle dom verkligen ha lanserat en ny Air utan den porten?[/quote]
thunderbolt sköts av en sepparat krets inget mer än pollitik som skulle hindra en amd datpr att ha thunder bolt

nussse
Medlem
nussse

Med den nya Llano kanske de får en ny chans. Någon gång ska väl apple uppgradera denna modell.