Kommande grafikkortsarkitekturen AMD Navi kan ha skymtats i en uppsättning drivrutiner för operativsystemet Linux.

Partnertillverkade grafikkortsmodeller baserade på AMD:s senaste grafikkortsarkitektur Vega har precis börjat hamna ute på butikshyllorna. Dock ryktas det att nästa arkitektur kallad Navi kan komma att lanseras så tidigt som under den andra halvan av 2018.

AMD har gjort ett ypperligt jobb när det kommer till att hålla locket tätt slutet omkring Navi. Det som vi hittills vet är att arkitekturen kommer att baseras på en tillverkningsteknik på 7 nanometer samt att arkitekturen kommer att komma med stöd för antingen HBM3 eller GDDR6 grafikminne.

I en drivrutin för operativsystemet Linux finns det en bit kod som kanske nämner AMD:s kommande arkitektur, dock inte under dess riktiga namn.

AMD Navi

Texten som lyder ”new_chip.gfx10.mmSUPER_SECRET” kan vara en antydan till att denna drivrutin är en tidigt implementering eller förberedelse för kompatibilitet med AMD Navi.

Då grafikarkitekturen Vega gick under kodnamnet ”GFX.9” så kan det ses som en naturligt nästa steg att Navi går under kodnamnet GFX.10.

Även nästa del i textraden ”SUPER_SECRET” kan ses som en stark antydan till att det rör sig om den kommande grafikarkitekturen. Eller så kan det vara AMD som bara vill förvilla nyfikna journalister, inte helt otroligt det heller.

Personal har rekryterats för utvecklingen av AMD Navi, så arbetet på arkitekturen är i full fart. Att gå från utvecklingsstadie till att lansera en konsumentprodukt är däremot en lång resa. Något som AMD visade tydligt med Vega där man visade upp arkitekturen redan under december 2016 för att senare lansera Radeon RX Vega först i september 2017.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid