AMD verkar fira julen med sparpaket i sin satsning på mobila grafikkretsar. Företagets vd Rory Read säger att AMD ibland tackar nej till så kallade design wins när det handlar om för små volymer och för dålig vinstmarginal, något som sparar pengar men hämmar jakten på marknadsandelar.

AMD fajtas med näbbar och klor för att hitta en stabil position på kretsmarknaden medan huvudkonkurrenten Intel och en armada av ARM-tillverkare storsatsar på nya energisnåla processorkretsar. AMD har sett många negativa kvartal de senaste åren och företagets vd har nu sin taktik klar – minska utvecklingskostnaderna.

– Inte alla designvinster är lika. Fler är egentligen inte bättre. Fler motsvarar högre komplexitet, vilket innebär plattformstestning, back-end kostnader som ökar företagets kostnader. […] Vad jag kommer att göra i vårt segement är att fokusera på designvinster som kommer att driva upp volymen. […] Varje design har associerade kostnader för testning, implementering på plattformen, etc , sade Rory Read, vd för AMD, på Credit Suisse Technology Conference.

Genom att tacka nej till designvinster med låga produktvolymer kan AMD spara in stora utvecklingskostnader. Något som bland annat låg bakom företagets rejält bantade rörelseomkostnad detta året. Från motsvarande 4 miljarder kronor per kvartal låg rörelseomkostnaderna under 2012 på närmare 2,9 miljarder kronor per kvartal.

Konkurrenten Nvidia som istället ökat sin rörelseomkostnad verkar gått motsatt väg och istället plockat stora mängder marknadsandelar inom det mobila grafikkortssegmentet.Där man bara i år gått från en marknadsandel på 49 procent och en andraposition på marknaden till imponerande 66 procent av alla skeppade diskreta mobila grafikkretsar. Där AMD under samma period tappat från 52 procent till 34 procent.

Rory Read verkar dock vara på det klara med sin strategi och poängterar även att AMD i dagsläget använder för många olika tillverkningsprocesser. Från dagens nio olika tillverkningstekniker, där vi bland annat kan räkna in den senaste 32 nanometertekniken från Globalfoundries, ska AMD banta detta till endast två olika tillverkningsprocesser. Rory Read är också inne på att göra kretsarna generellt enklare vilket skulle ge kortare utvecklingstider och lägre kostnader, men samtidigt ge kompromisser i prestanda.


Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Swedish BerserkthisKaffiMannBG  Af Gillermedbor Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
saaaaaaaadsa
Gäst
saaaaaaaadsa

😥

medbor
Gäst
medbor

Det var den sämsta nyheten på länge! 🙁

BG  Af Giller
Gäst
BG Af Giller

Skit i Grafik kort Intels HD 4000 duger till fotto & film Redigering
Och små barnen som vill spela kan vi ju köpa konsoller till

this
Medlem
this

Ibland måste man ta till med hårdhandskarna för att styra upp. Jag litar på att Rory vet vad han sysslar med.

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

[quote name=”this”]Ibland måste man ta till med hårdhandskarna för att styra upp. Jag litar på att Rory vet vad han sysslar med.[/quote]

Håper det. Kommer an på hvilke deler av utviklingsteamet han velger å kutte ned på.

this
Medlem
this

[quote name=”KaffiMann”][quote name=”this”]Ibland måste man ta till med hårdhandskarna för att styra upp. Jag litar på att Rory vet vad han sysslar med.[/quote]

Håper det. Kommer an på hvilke deler av utviklingsteamet han velger å kutte ned på.[/quote]
Ja det gäller att skära på rätt ställen så att säga..

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”this”]Ibland måste man ta till med hårdhandskarna för att styra upp. Jag litar på att Rory vet vad han sysslar med.[/quote]

Håller med dig! Om man nu ska snacka stora och säkra volymer hade AMD i nästa generations Mac datorer inte suttit fel. Alltså för AMD då. Jag har inte så mycket till övers för Apple även om det är ett företag som kan driva på andra i branschen det är där de gör mest nytta enligt mig.