Under ett konferenssamtal i slutet på förra veckan passade AMD på att berätta mer om 2013 års grafikkortssatsning. I den efterföljande frågestunden blev tillverkaren gång på gång pressad på företagets syn kring kommande Geforce GTX Titan. En produkt som AMD egentligen inte ser som ett grafikkort.

AMD försökte klargöra lite kring sin satsning på grafikkort under året och även om vi fortfarande har många frågetecken kvar fick vi mer eller mindre bekräftat att AMD planerar grafikkort med en ny arkitektur under slutet av året.

När AMD öppnade för frågor var det störst fokus på hur företaget skulle kontra Nvidias Geforce GTX Titan, ett grafikkort som enligt tidiga rapporter ser ut att slå alla singelgpu-grafikkort rejält på fingrarna. AMD hävdade nämligen bestämt under hela konferenssamtalet att företaget hade den kraftfullaste grafikkretsen på marknaden, vilket man också har än så länge med Tahiti XT. Men även att man även efter lanseringen av Titan kommer sitta på det kraftfullaste kortet på marknaden, detta genom Asus Ares II med dubbla Tahiti XT-kretsar.

ares24Asus Ares II med dubbla AMD Tahiti XT-grafikkretsar.

Konferenssamtalet där bland annat marknadsföringschefen för grafikkort, Darren McPhee, och Roy Taylor, vd för komponentförsäljningsdelen, deltog varpå det stora hela fyllt av betydligt mer entusiasm och självförtroende än vad undertecknad sett och hört i de senaste konferenserna från AMD. Vilket kanske var lite lustigt eftersom det egentligen inte fanns några nya produkter alls att tala om. Noterbart är också att Roy Taylor för övrigt jobbade på Nvidia under nästan 3 år mellan 2008 och 2010.

”GK110 har passats in med skohorn”

RoyTaylor_350På den direkta frågan om hur AMD skulle konkurrera med Nvidias Geforce GTX Titan blev svaret en verbal rallarsving från Roy Taylor mot tidigare arbetsgivarens nya grafikkort.

”Menar du GK110?[…]Baserat på vad vi har sett hittills tror vi inte att, allt kan såklart förändras, men tidiga indikationer säger att detta inte är något som är utvecklat för att vara ett grafikkort,” svarade Roy Taylor.

AMD och Roy Taylor utvecklade senare att man pekar på det faktum att GK110 utvecklats för, och primärt använts, i arbetsstationer och superdatorer med fokus på GPU-beräkningar snarare än spel och 3D-grafik. Att GK110 ”skohornats” ner i ett Geforce-konsumentgrafikkort.

AMD ville inte svara på den direkta frågan om företaget tror sig ha den fortsatt kraftfullaste grafikkretsen på marknaden inom två veckor när Nvidia lanserat sitt nya grafikkort. Istället duckade man frågan och påpekade återigen att man var övertygad om att AMD kommer ha marknadens snabbaste grafikkort även framöver i form av Asus Ares II.

Förutom att ifrågasätta Nvidias nyligen lanserade spelpaket Gear Up och slå sig på bröstet för sitt egna Never Settle Reloaded-paket passa AMD även på att ge Nvidia ytterligare en rejäl gliring när man under konferenssamtalet ironiserade över det gröna lägrets produktfokus.

”Vi vill bara klargöra att Nvidia är ett bra företag och vi respekterar deras försök att övergå till att bli ett smartphone-företag.”


Relaterade artiklar:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
McKinleyAnton KarmehedTobberiandj christianOldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

När man tänker efter så ser HD7970 inte heller ut som ett grafikkort när man jämför med GK104.

Titan presterar som den presterar, kanske inte den där rena spelprestandan som GTX680 bär på men säkerligen kommer den vara kungen över nästa generation.

McKinley
Medlem
McKinley

Antar att det är lättare att prata goja, än att ta itu med sina egna problem, som inte bara handlar om att man inte förrän tidigast i slutet av 2013 kommer ha något som kan matcha nVidias kommande Titan. Röda siffror för AMD är kanske också något man borde fundera på.

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”McKinley”]Antar att det är lättare att prata goja, än att ta itu med sina egna problem, som inte bara handlar om att man inte förrän tidigast i slutet av 2013 kommer ha något som kan matcha nVidias kommande Titan. Röda siffror för AMD är kanske också något man borde fundera på.[/quote]

Så sant.

Tobberian
Medlem
Tobberian

Up in the sky, look: It’s a bird. It’s a plane. It’s a Pie!

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag som var med på konferenssamtalet tyckte det var lite intressant att höra AMD:s attitydförändring. Det var mycket mer attityd och självförtroende än vad jag brukar höra, på gränsen till arrogant iofs. 🙂
Men jämfört med de likvakor de senaste briefingarna känts som var det ändå en frisk fläkt. Hoppas bara man kan backa upp självförtroendet med lite execution också, deras spel bundle får jag ge dem cred för däremot.[/quote]

Den optimismen måste komma från next-gen consoles, som förmodligen kommer få dem att hålla sig flytande ett bra tag fram över.