Smartphonemarknaden växer i rasande takt och alla vill vara med. Intel arbetar stenhårt för att få in sin Atom-arkitektur i framtidens smartphone men än så länge har man inte en enda designvinst att visa upp. AMD som är den andra x86-tillverkaren på marknaden försökrar återigen att man inte har några planer att försöka ta sig in på marknaden.

Det har tidigare gått rykten om att även AMD tänkt försöka ge sig in på smartphonemarknaden med sin nya Bobcat-arkitektur och deras kunskap inom grafikindustrin. Man har onekligen de rätta verktygen för att skapa en SoC men man har fortfarande inga planer på smartphoneindustrin.

Det här är inte alls lustigt med tanke på vilka svårigheter Intel har att ta sig in på marknaden där man ännu inte kunnat vissa upp en enda designvinst. Anledningen för detta är att ARM-baserade SoC:s helt enkelt är mer strömeffektiva, samtidigt som de kostar mycket mindre än Intels lösning. ARM licenserar ut sina arkitekturer till företag att pilla med själva, medan x86-tillverkarna håller sina designer inhouse och vill sälja redan färdiga kretsar utan möjlighet till modifikationer. En marknadsstrategi både ARM och dess partners så som Qualcomm sagt flera gånger inte fungerar.

Annons

AMD:s Rick Bergman säger att man inte har några planer att tillkännage för handhålla enheter, utan att man vill satsa på den marknaden där man har störst möjligheter. Men man utesluter inte helt att försöka sig på denna marknad i framtiden.

Vi har inte tillkännagivit några planer på att gå in i den handhållna marknaden. Vi har massor av möjligheter… i servrar, bärbara och nu surfplattor, det är vårat största fokus idag. Men om de rätta omständigheterna dyker upp och vi ser en möjlighet att påverka marknaden, kommer vi självklart att granska den.

AMD satsar hellre på sitt Fusion-koncept för bärbara, surfplattor och i framtiden även servrar. Deras nya Z-serie som är specifikt skräddarsydd för bärbara går ned till 5,9W TDP, medan en uppföljare ska komma på 4,5W TDP med exakt samma prestanda fast med några biter avklippta från kislet som inte behövs i en surfplatta.

Ny plattformen, Deccan väntas anlända i början av nästa år

På 28nm har man en uppflöjare av Brazos-plattformen på gång, Deccan som ska erbjuda upp till fyra kärnor, bättre grafik än tidigare och integrerad sydbrygga. Under AMD Analyst Day förra året talades det även om att man såg ”sweet spot” för surfplattor ligga på 3W TDP där Wichita skulle komma in i bilden. En surfplatta har större kylningsmöjligheter och större batterier än en smartphone, där en SoC ligger en bra bit under 1W.

Annons

Källa: PCWorld

Relaterade nyheter:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MASSSWEDEPsynoKhi0TempelMean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Problemet med AMD är att man inte verkar ha ambitioner alls. Svårt att leva på APU i evigheter, misstänker jag.

Medlem
WIRN

Tror nog dom har ambitioner. Dock är nog deras muskler inte tillräckligt stora för att kunna konkurrera på båda marknaderna

Tempel
Medlem
Tempel

Det är ju bara titta på när dom lanserar nått, få modeller och så brukar dom ha svårt att täcka efterfrågan. Se på tex Brazos i våras. Det är synd för dom har rätt hyggliga produkter och vi konsumeter behöver dom.

Skulle Intel däremot få upp volymen på området så tror jag AMD kan gå in då det finns mer mjukvara för x86 och kunnande. Tror att AMD får svårt att dra det lasset själva nämligen.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Ja, SoC till mobila enheter har bladtunna marginaler, så det är volym som gäller. Det räcker inte med ”oj mobiltelefoner är på frammarsch, den marknaden måste vi in i”.

Magnus
Medlem
Magnus

Men för i ¤#(!¤#&(!¤# lansera Bulldozer först va 😛