När AMD lanserade deras Brazos-plattform innehållande deras 4 första Fusion-modeller gick man även ut med att man skeppat 1 miljon av dessa kretsar innan de ens fanns i butik. Under första kvartalet i år har AMD lyckats skeppa 3 miljoner vilket är 50% av deras totala volym på den mobila marknaden och man förväntar sig att dessa procentandelar kommer växa ytterliggare när Llano kommer.

AMD har sedan uppköpet av ATI 2006 slagit på trumman om att The Future is Fusion. Det konceptet är AMD:s vision om en krets där den traditionella processorn tillsammans med grafikprocessorn samarbetar tillsammans med optimerad mjukvara. I början av året hade dom den första biten klar när man lanserade sin Brazos-plattform innehållande Ontario och Zacate som är deras första Fusion-kretsar.

På bara ett kvartal har Brazos bokstavligt talat gjort succé och står för 50% av AMD:s totala försäljning av mobila kretsar med 3 miljoner skeppade under första kvartalet i år.  AMD står idag för 13.6% av den totala marknaden för bärbara, medan Intel står för resterande andel med en extremt liten felmarginal så även om AMD har en bra produkt för det lägre segmentet behövs mer för att konkurrera mot Intel på en marknad AMD aldrig egentligen varit särskilt slagkraftig i.

zacate.onatario

Nu ligger lanseringen av Llano riktigt nära, Ontario och Zacate tar idag hand om det lägre segmentet med en maximal strömförbrukning på 9W och 18W, medan Llano kommer lägga sig på 20-45W och förhoppningsvis en bra prislapp. AMD kommer inte kunna leverera högre prestanda än Intel när det kommer till CPU-prestanda mer när det handlar om GPU-prestanda har däremot Intel inte mycket att säga till om.

Att Framtiden är Fusion är det ingen större tvekan om, i alla fall inte för AMD men den stora frågan är om industrin kommer köra på detta spår? Men Intel tänker inte lägga sig på rygg utan har planer att inkludera stöd för OpenCL 1.1 i Ivy Bridge. Sen har vi självklart ARM som eventuellt kan bli en kraft att räkna med när Windows 8 väl lanseras med stöd för även denna arkitektur.

Källa: Xbit Labs

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
hymerSnorchJacob Hugosson-Boris-Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Grattis AMD! 🙂 Spännande tider för oss konsumenter!

Snorch
Medlem
Snorch

Jag har då inte fått tag på en av dessa 3 miljoner… Kollat lite efter ASUS E35M1-I i nästan fyra månader och leveranstiden skjuts hela tiden upp, för tillfället 3 maj enligt Inwarehouse, tar nog det med en nypa salt och hoppas istället på juli.

Tempel
Medlem
Tempel

En fullträff, hade de kunnat leverera fler så hade siffran varit större utan tvekan.

donnie
Medlem

Stämmer bra Snorch. Jag säljer en del utav dessa Fusion korten men Asus har varit slut länge hos alla distributörer. Bäst tillgänglighet finns på MSI och Gigabyte korten, har du inte funderat på en utav de istället? De är ifos inte helt fläktlösa men ljudnivån är verkligen låg ändå…

GuuFi
Medlem
GuuFi

Beställde själv mATX-versionen av Asus varianter från Webhallen, tog en vecka att få den ( fanns hos leverantör och finns fortfarande ).

Att ha en 40mm fläkt tjutande var inget alternativ för mig iallafall, förstår inte varför vissa av dem tryckt dit en fläkt…

Micke
Medlem
Micke

Trevligt. Här kommer dock en offtopic-fråga. Är det troligt att den under 2012 kommande Bulldozer-baserande APU’n är snabbare per clock än de Bulldozer-cpu’er som släpps för AM3+ 2011 ? Kommer CPU’n kunna utnyttja den inbyggda grafiken normalt i vanliga operationer eller är det bara under DXVA/Spel osv? Sedan sista frågan är, Kommer en Bulldozer tillsammans med grafikkort ur Northern Islands prestera bättre i symbios, dvs kan cpu’n utnyttja resurserna i grafikkortet när bulldozer-arkitekturen kommer och med 900-serie moderkort?

Många frågor men jag är nyfiken på eventuella synpunkter. /s

Micke
Medlem
Micke

[quote name=”smartidiot89″]Under 2012 kommer Llano:s uppföljare under namn ”Trinity” som kommer med förbättrad GPU och en Bulldozer-processor istället för K10. När det kommer till GPGPU-applikationer vilket jag antar att du syftar på är det fortfarande upp till mjukvaruutvecklarna och Microsoft har gått ut med att dom kommer använda sig av GPGPU överallt där det är möjligt direkt i operativet i Windows 8. Ingen ”APU” kommer till AM3+, Trinity kommer troligen användas i FM1 precis som Llano eller en helt ny sockel.[/quote] Stort tack för svar. Uppskattar det rejält. GPGPU behöver stödjas av applikationerna för att det ska användas. Jag undrade… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Riktigt kul att se AMD få ut en säljsuccé på processormarknaden. Fusion är verkligen en spännande plattform och även om alla och hans moster verkar sukta efter att tillgängligheten ska bli bättre får vi väl se det som ett sunt tecken för AMD, att man säljer fler kretsar än man idag kan leverera. I längden kan det ju bli ett problem, men förhoppningsvis får de balans på det framöver. Hoppas även att jag ska få tag ner de sista mini-ITX-grejerna så att jag kan slutföra vår Fusion HTPC-artikel snart, som tyvärr fått förhinder. Ser fram emot att testa plattformen i… Läs hela »

hymer
Medlem
hymer

Efter 3 månders väntan på ett ASUS E35M1 deluxe gav jag upp och beställde ett Sapphire Pure Fusion istället. Hoppas det blir bra ändå 🙂

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Blir en Fusion-laptop när Liano kommer 13-14″. längtar

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Snorch”]Jag har då inte fått tag på en av dessa 3 miljoner… Kollat lite efter ASUS E35M1-I i nästan fyra månader och leveranstiden skjuts hela tiden upp, för tillfället 3 maj enligt Inwarehouse, tar nog det med en nypa salt och hoppas istället på juli.[/quote] Testat att lägga en beställning? Du kanske kunnat få den för länge sedan i så fall. Om de levererar 30st i veckan men alltid ligger tre efter så är lagersaldot alltid noll även om de skickat hundratals sedan du började titta där. Överdrivna siffror kanske men du förstår vad jag försöker säga. Guufi fick… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”-Boris-”][quote name=”Snorch”]Jag har då inte fått tag på en av dessa 3 miljoner… Kollat lite efter ASUS E35M1-I i nästan fyra månader och leveranstiden skjuts hela tiden upp, för tillfället 3 maj enligt Inwarehouse, tar nog det med en nypa salt och hoppas istället på juli.[/quote] Testat att lägga en beställning? Du kanske kunnat få den för länge sedan i så fall. Om de levererar 30st i veckan men alltid ligger tre efter så är lagersaldot alltid noll även om de skickat hundratals sedan du började titta där. Överdrivna siffror kanske men du förstår vad jag försöker säga. Guufi… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-”][quote name=”Snorch”]Jag har då inte fått tag på en av dessa 3 miljoner… Kollat lite efter ASUS E35M1-I i nästan fyra månader och leveranstiden skjuts hela tiden upp, för tillfället 3 maj enligt Inwarehouse, tar nog det med en nypa salt och hoppas istället på juli.[/quote] Testat att lägga en beställning? Du kanske kunnat få den för länge sedan i så fall. Om de levererar 30st i veckan men alltid ligger tre efter så är lagersaldot alltid noll även om de skickat hundratals sedan du började titta där. Överdrivna siffror kanske men du förstår vad jag försöker… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

Visst kan det väl vara så, men det har alltid stått samma antal (”33 st. ’datum’ (Preliminärt)”) och datumet har alltid skjutits upp innan det tidigare angivna datumet ens kommit nära. Som jag skrev igår så stod det att det inkommer 3 maj och nu står det istället 17 maj, ”33 st. 17.maj.2011 (Preliminärt)”. Men visst, tanken har slagit mig att de inkommer och mer eller mindre blir såld direkt. Men största anledningen att jag inte lagt en beställning på något som inte finns i lager är att jag vill veta nära jag får sakerna och inte behöva vänta en… Läs hela »

hymer
Medlem
hymer

Webhallen fick aldrig in Asus deluxe iaf. Datumen ändrade sig hela tiden men det kom aldrig hem något till mig.