AMD har fångat datortillverkarnas intresse med sin nya mobila Brazos-plattform och dess strömsnåla processorer. Men trots att 9 watt är väldigt lite för en fullskalig processor med inbyggd grafik är det lite väl tilltaget när vi pratar ultramobila produkter. AMD har därför utvecklat en energisnålare Fusion APU som endast drar 5 watt och riktar sig mot bland annat surfplattor.

AMD har idag en dubbelkärnig Ontario APU som med produktnamnet C-50 kommer med en specificerad strömförbrukning av 9 watt. Processorn arbetar i 1 GHz och i den 75mm2 lilla kretsen hittar vi även en inbyggd DDR3-minneskontroller samt en Radeon HD 6250 GPU vars 80 st. streamprocessorer arbetar i 280 MHz.

Den strömsnåla C-50 processorn är tänkt att användas i netbooks och andra strömsnåla bärbara datorer men för att lyckas med sina ambitioner och även ta sig in på den attraktiva tabletmarknaden har AMD nu presenterat en ännu energisnålare Fusion APU.

Den nya energisnåla modellen av Ontario C-50 ska förbruka som mest 5 watt och detta trots att de två Bobcat-kärnorna fortfarande arbetar i 1 GHz. AMD har däremot tvingats snåla in på minneskontrollern som använder sig av lägre frekvenser och lösare minneslatenser, samtidigt som man begränsat antalet I/O-kontakter till endast 1 st. USB samt 1 st. HDMI, vilket bör räcka gott och väl i en surfplatta.

5watt2

Acer har redan visat upp en första surfplatta med den nya 5 watts Ontario-processorn och med en 10-tums skärm samt Windows 7 bör det finnas både bättre prestanda och längre batteritid än motsvarande surfplattor med Intels enkelkärniga Atom N450 som förvisso har en högre klockfrekvens (1,6 GHz) men samtidigt drar 6,5 watt och kommer med betydligt sämre integrerad grafikdel.

Hur offensiva AMD kommer att vara i sin satsning på tabletmarknaden är oklart. Man har tidigare öppnat för att deras Bobcat-arkitektur skulle vara kapabel till att nå en strömförbrukning på under 1 watt och det verkar som att man är på rätt väg.

5watt
Acer är först ut med AMD:s energisnåla Ontario C-50 APU i sin 10-tums surfplatta.

Källa: PC Watch

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
thisrmdAnton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Kul för AMD denna är känns mer gedigen än Intel Atom tycker jag. Jag tror fortfarande att Intel och AMD får det tufft mot ARM. Fördelen som dom har är Windows 7 kompabilitet. Men ska jag vara helt ärlig känns inte Windows 7 som ett optimalt tryckkänsligt OS på långa vägar…..

rmd
Medlem

..ville bara flika in med att det känns väldigt otrevligt med windows överhuvetaget på en maskin i dagens läge. speciellt då osx, linux och bsd varianter har tagit ett mycket stort kliv dom senaste åren. dagligt arbete med en windowsmaskin är reparationer och fix för att ens kunna få något gjort.

att köra windows känns precis som Netgears (vem det nu var) talare sa, är ”game over”. välkommen till framtiden! 🙂

this
Medlem
this

Jag tycker att det är extra kul att Brazos plattformen verkar vara så pass flexibel. Det är extra bra för AMD som inte har så mycket pengar att utveckla olika plattformar.