AMD har bekräftat att grafikarkitekturen RDNA 3+ är på väg. Däremot har den endast bekräftats för nästa generations APU-enheter ur familjen Strix Point som lanseras senare i år.

Trots att AMD lanserade APU-familjen Hawk Point tidigare i år har man nu bekräftat att nästa generation kommer lanseras innan årsskiftet. Denna går under namnet Strix Point och ska föra med sig helt nya arkitekturer för processor, grafik och NPU-enheterna.

Vid en konferens för AI PC i Beijing visade AMD:s VD Lisa Su upp deras vägkarta för vad de kallar Ryzen AI. Här ser vi nästa generations Ryzen för bärbara datorer under namnet Strix Point som man listar med minst två nya arkitekturer. Dessa i form av RDNA 3+ för grafikkretsen och XDNA 2 för den integrerade NPU-kretsen.

Vi vet sedan tidigare att RDNA 3+ är på väg. Grafikarkitekturen har flera gånger dykt upp i databaser som ”RDNA 3.5” så att en uppiffad arkitektur är i görningen är sedan tidigare känt. Hur pass denna kommer skilja sig från dagens RDNA 3 återstår dock att se. AMD kan helt enkelt ha fokuserat på att effektivisera arkitekturen extra mycket för att få ner strömförbrukningen. Det kan också röra sig om smärre prestandavinster men hur stora dessa kan komma att bli vet vi inte riktigt ännu.

Strix Point ska även bygga på Zen 5-arkitekturen för sina processorkärnor. Utöver Zen 5 och RDNA 3+ ser vi också nya NPU-enheter baserade på XDNA 2. Allt detta tillsammans med en vidareutvecklar Ryzen AI mjukvarusvit ska tillsammans resultera i tre gånger bättre prestanda i generativa AI-belastningar.

Exakt hur väl Strix Point kommer prestera återstår att se när processorerna lanseras senare i år. AMD har inte bekräftat något lanseringsfönster för de nya processorerna men förhoppningsvis ser vi bärbara datorer utrustade med Strix Point innan årsskiftet.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid