AMD väntas innan slutet av årets andra kvartal tillkännage Trinity, som blir uppföljaren på deras Llano APU, processor med inbyggd grafik. Nu dyker en av de första mobila kretsarna upp i en dator från HP, Pavilion G4-2002AX.

AMD Trinity som är nästa generations APU från företaget utrustas med den nya Piledriver-arkitekturen, som är en vidareutveckling av Bulldozer. Trinity kommer alltså anlända med två eller fyra kärnor, beroende på om den skeppas med en eller två Piledriver-moduler. Grafikarkitekturen är också den ny, och bygger på VLIW4-arkitekturen som användes i deras grafikkrets Cayman och HD 6900-serien.

AMD lovar dubbel strömeffektivitet med Trinity i jämförelse med Llano

Vad vi idag ser är den första mobila modellen baserad på Trinity, listad i en av HP:s datorer. AMD A6-4400M kommer med två kärnor klockade till 2,6 GHz, med ett turbo-läge på 3,0 GHz. Grafiken ska vara av typen Radeon HD 7520G vilket troligtvis är tre VLIW4-kluster för totalt 192 Radeon-kärnor. I specifikationerna listas också Radeon HD 7670M med 1 GB dedikerat minne som ska kunna arbeta med den inbyggda grafiken i Dual Graphics. Med tanke på de resultat vi fick i Dual Graphics, undrar vi hur resultatet blir när AMD blandar två olika grafikarkitekturer?

Modell AMD A6-4400M AMD A4-3330MX
Processorarkitektur Piledriver Husky ”K10.5”
Processorkärnor 2 2
Frekvens 2,6 GHz 2,2 GHz
Turbo 3,0 GHz 2,6 GHz
L2-cache 2 MB(?) 2 x 1 MB
Grafikarkitektur VLIW4 VLIW5
Grafik HD 7520G HD 6480G
Radeon-kärnor 192 240
Frekvens (GPU) ? 444 MHz
Minnesstöd DDR3-1600 DDR3-1600
TDP 35W 45W

I jämförelse med AMD:s idag vassaste APU med två kärnor, ser specifikationerna i förhållande till dess TDP-värde relativt bra ut. Frågan som kvartstår är om Piledriver-arkitekturen kan leverera, och inte minst vilken klockfrekvens dess grafikdel ligger på? Vi hoppas även se fler detaljer kring deras APU:er i A8- och A10-serien med kraftfullare processor och grafik för bärbara datorer snart.

Källa: CPU World


Relaterade nyheter:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedJacob HugossonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

CPU-delen är alltså aningens sämre i Trinity än i Llano men totalt drar chipet bara hälften så mycket kräm? Jaja, vi får se när prestandatester finns tillgängliga.

Anton Karmehed
Admin

Ska bli mycket intressant att se hur Trinity presterar och även vad AMD egentligen får för mottagande på marknaden. Man har fler OEM wins säger man, men då hoppas vi att man även har fler produkter på butikshyllorna.
Trinity lär få det svettigt mot Ivy Bridge i sommar men hoppas att AMD kan höja ribban rejält mot sina tidigare mobila plattformar så det blir lite fajt på marknaden.