Trinity är namnet på Llanos uppföljare som inte kommer likna den någonstans. Med nya Piledriver-kärnor och Cayman-baserad grafik ska den ligga på 35 procent högre prestanda än föregångaren i 3DMark och över 70 procent högre beräkningskraft.

AMD lyckades göra oss besvikna på processorsidan med Bulldozer, men deras Fusion-produkter/APU:er och grafikkort ser fortfarande ut att vara den punkten företaget klarar av att leverera på. Deras nästa APU, Trinity kommer utrustad med två Piledriver-moduler som vardera huserar två processorkärnor för totalt fyra stycken. Grafiken har fått sig ett lyft till VLIW4-arkitekturen likt AMD:s Cayman och större delen av deras HD 7000-serie ska vara baserad på.

Hur bra Piledriver kommer bli är svårt att svara på med tanke på den prestanda Bulldozer har att erbjuda, men vi hoppas att AMD gjort tillräckligt med förbättringar för att hålla måttet – men även att GlobalFoundries klarat av att leverera. Men det ser lovande ut i de första prestandatesterna som dykt upp.

Trinity_Vantage

I prestandatestet 3DMark Vantage ser Trinity ut att bli ett stort lyft från Llano som redan kom med imponerande inbyggd grafik. Trinity A8 som troligtvis är toppmodellen lägger sig 35 procent högre i prestanda än Llano A8. Trinity A6 som är mellanklass-serien får sig ett lyft på 38 procent mot Llano, medan Trinity A4 får se en mindre ökning dock ändå på 24 procent. I 3DMark Vantage har AMD till största del den nya grafikarkitekturen att tacka.

Trinity_PCMark

Trinity_GFLOPS

Men även i PCMark Vantage som är mer känsligt för processorprestanda visar sig faktiskt få ett lyft överlag, vilket bådar gott för Trinity. Men mest imponerande är den massiva ökningen i beräkningsprestanda där Trinity lägger sig hela 72 procent över Llano. Det här avslöjar att vi kommer få se ett markant större antal Radeon-kärnor i Trinity än Llano, med högre klockfrekvenser.

Förutsatt att de här resultaten stämmer så ser det inte ut som att AMD gör oss besvikna med Trinity. Men en dålig nyhet är att Trinity inte väntas bli kompatibel med FM1-sockeln, utan bara med den nya FM2-sockeln men det är ingenting vi kan bekräfta i dagsläget. Lanseringen av Trinity väntas ske tidigt under nästa år, och kommer då behöva konkurrera mot Intels Ivy Bridge byggd på 22nm, och förbättrad grafik.

Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Swedish Berserkthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Sockel bytet tror inte jag skulle göra så mycket eftersom det förmodligen ända mest är OEM som använder Llano i dagsläget pga den usla tillgången på processorn. A8 är ju nästan omöjlig att få tag på.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”this”]Sockel bytet tror inte jag skulle göra så mycket eftersom det förmodligen ända mest är OEM som använder Llano i dagsläget pga den usla tillgången på processorn. A8 är ju nästan omöjlig att få tag på.[/quote]

Håller med. GlobalFoundries måste verkligen ha problem med sin 32nm process för det är som sagt nästan omöjligt att få tag i Llano. Eller så är det som du säger hög OEM efterfrågan.