AMD:s uppföljare på Llano börjar ta form och idag har en bild på kretsen gett oss många av de detaljer vi länge spekulerat i. Trinity ska precis som Llano baseras på lite gammalt, och lite nytt från AMD bland annat processordelen som baseras på företagets uppdatering av Bulldozer-arkitekturen.

Llano visade sig bli AMD:s mest populära produkt på länge och har sedan lanseringsdagen haft dålig tillgång både i butik och till datortillverkare. Vad som gjorde många entusiaster missnöjda var det faktum att Llano till stora delar var baserad på gammal teknik, med smått uppdaterade processorkärnor från Phenom II-serien och en grafikarkitektur från Evergreen-familjen.

Trinity ser på den biten ut att bli en mer intressant arkitektur, och tack vare den första bilden på kretsen har flera viktiga detaljer avslöjats.

Trinity_Die

Trinity kommer med två Piledriver-moduler som vardera huserar två kärnor, för att totalt erbjuda fyra processorkärnor. Varje modul får likt Bulldozer som Piledriver bygger på, får 2 MB L2 cache-minne. Förhoppningsvis har AMD lyckats med Piledriver bättre än med den strömslukande Bulldozer. Minneskontrollerna är fortfarande en tvåkanals DDR3 med en minnesbuss på 128-bitar precis som i Llano, men Trinity bör fortfarande kunna förse grafikdelen med mer bandbredd tack vare stöd för högre klockfrekvenser på minnesmodulerna. Det är ännu oklart om Trinity får stöd för PCI Express 3.0, eller om det fortfarande är PCI Express 2.0 som gäller.

Grafiken i Trinity ska baseras på AMD:s VLIW4-arkitektur som används i HD 6900-serien och deras Cayman-krets. Enligt bilden ovan ser det ut som att den totalt får sex stycken VLIW4-kluster för totalt 384 Radeon-kärnor, något lägre än Llanos 400 som bygger på fem VLIW5-kluster. VLIW4-arkitektur är effektivare och tillsammans med stöd för högre minnesfrekvenser och troligtvis högre klockfrekvenser så vi kan fortfarande vänta oss högre grafikprestanda ur Trinity än Llano. Trinity får även stöd för den dedikerade H.264 omkodaren VCE precis som grafikkorten i HD 7000-serien och den nya GCN-arkitekturen har.

Krets Trinity Llano
Teknik 32nm SOI/HKMG 32nm SOI/HKMG
Processorarkitektur Piledriver Stars
Moduler 2
Kärnor 4 4
L2 cache-minne 2 x 2 MB 4 x 1 MB
Grafikarkitektur VLIW4 (6 kluster) VLIW5 (5 kluster)
Radeon-kärnor 384 400
Omkodningsfunktioner UVD3 / VCE UVD3
Storlek 240 mm² 228 mm²

Förutom detta väntas AMD ha förbättrat Power-gating för att kunna stänga av fler funktioner när de inte används och på så vis få ned strömförbrukningen. Trinity blir inte heller en stor krets som vi först kunnat tro utan ska ligga på ungefär 240 mm², vilket kan jämföras med Llano på 228 mm². Det avslöjas även att Trinity ska komma i tre konfigurationer, och vi antar att det ovan blir den som används i AMD:s toppsegment i A10 och A8-serien. Även om Trinity ser bra ut på pappret så kommer den ha Intel Ivy Bridge att konkurrera med, som kommer med ny grafik och Intels nya 22nm-teknik.

Källa: Semiaccurate


Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
shaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Ska bli spännande detta. Hoppas på att AMD reder ut de flesta problemen i Bulldozer med detta. Något som jag reagerar på är storleken på grafikdelen. Detta blir nog återigen bara en storslägga för OEM, och knappast de som söker prisvärd spelprestanda. Man måste nog skaffa diskret grafik ändå om man är spelintresserad och då går halva kretsen obrukad. Det är så typiskt att bulldozer ska vara skit med strömförbrukning för en sådan här krets hade varit helt 100% klockren för bärbara marknaden. På den fronten är 50% yta grafik helt rätt. /s