Qualcomm är en av de större aktörerna när det kommer till ARM-baserade systemprocessorer, och har störst antal andelar på smartphonemarknaden. Deras nya Krait-arkitektur visade sig prestera bra, men nu när Windows 8 är på ingående saknas en viktig del i deras grafikdel.

Qualcomm Snapdragon S4 har en processorarkitektur som idag kan anses vara den bästa på ARM-marknaden, och även en grafikdel som är bland de bättre. Med Adreno 305 och 320 väntas Qualcomm höja ribban ytterligare på marknaden. Men spelprestanda är inte allt och som det ser ut idag saknar de en viktig komponent som kommer vara av stor vikt när Windows 8 anländer.

Qualcomm köpte upp AMD:s tillgångar på den handhållna marknaden, då i form av Imageon för 65 miljoner dollar 2009 – någonting som senare döptes om till det vi idag känner till som Adreno. Företaget har fortsatt utvecklingen av Adreno efter den grund AMD lade, men har ännu inte kunnat säga när stöd för DirectX 11 kan tänkas finnas i deras systemprocessorer. Det deras Adreno-arkitekturer stödjer är DirectX 9.3, vilket betyder att de saknar stöd för DirectCompute och även OpenCL. Det här kan anses vara ett problem när Windows 8 väl når marknaden. Då väntas fler applikationer än tidigare accelereras med hjälp av den inbyggda processorn, men inte minst Metro-gränssnittet ska ta hjälp av grafiken.

Eric Demers som var grafikchef för AMD låg bakom många av de framgångar de haft senaste åren, men har även äldre grafikkort som det nästan kultförklarade Radeon 9700, när ATI fortfarande var ett självständigt företag. Eric Demers lämnade AMD för vad som sades var att möta nya utmaningar, och det dröjde inte länge förrän uppgifter dök upp om att han hamnat hos Qualcomm.

Enligt Fudzilla ska Eric Demers uppgift hos Qualcomm innefatta att vara ledande teknikingenjör hos Qualcomm, och den första utmaningen blir att tillsammans med sina gamla kollegor ge Adreno stöd för nyare standarder som kommer bli allt viktigare framöver. När vi kommer få se de första systemprocessorerna från Qualcomm med stöd för DirectX 11 kan vi inte svara på, men det bör dröja minst ett år. Det här sätter övriga ARM-partners som använder ARMs Mali-grafik eller Imaginations PowerVR, i en position som är allt annat än fördelaktig för Qualcomm. Med Eric Demers meriter låter det i alla fall som att de valt rätt man för jobbet.


Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Quallcomm ser ut att göra alla saker rätt 😀 Skall bli intressant att följa.