AMD har stora planer för virtuell verklighet och förutom egna utvecklingspaket för att maximera spelupplevelsen i VR har företaget även hårdvara närmast dedikerad för marknaden. Nu visar AMD återigen upp sitt Radeon-grafikkort med dubbla Fiji-grafikkretsar och passande nog gjorde man det på en VR-mässa i Los Angeles.

De första prototyperna av ett Radeon-grafikkort med dubbla Fiji-grafikkretsar visades upp officiellt redan i slutet av sommaren när AMD lanserade sitt flaggskepp Radeon R9 Fury X. Med en ensam Fiji XT GPU och 4 gigabyte HBM-minne var grafikkortet en imponerande liten och kraftfull skapelse.

De rejäla Fiji-grafikkretsarna kräver med sina integrerade HBM-minneskretsar en betydligt mindre kretskortsyta än traditionella grafikkretsar tillsammans med GDDR5-minnen. Något AMD dragit nytta av under utvecklingen av sitt dubbelkärniga Fiji-kort. Grafikkortet som ser ut att mäta någonstans runt 25 centimeter huserar dubbla Fiji-grafikkretsar och totalt 8 gigabyte HBM-minne samt en PCI Express-brygga för att koppla samman grafikkretsarna på kortet.

I slutet av fjolåret avslöjade AMD att den planerade höstlanseringen av dual Fiji, grafikkortet här ännu inget officiellt namn men kallas ofta Radeon R9 Fury X2, blev uppskjuten. Målet var att bättre matcha lanseringen med de konsumentversioner av VR-headset från HTC och Oculus som ska lanseras under första halvåret 2016.

Läs även:AMD senarelägger lansering av Radeon Gemini med dubbla Fiji-kretsar – Väntar på VR

AMD:s primära mål med ett dubbelkärnigt Radeon Fiji-grafikkort är nämligen att ge en maximal spelupplevelse just för VR-konsumenter. Dubbla grafikkretsar ger prestanda nog för att leverera både aggressiva grafikinställningar och hög bildfrekvens där VR kräver konstant över 90 bilder per sekund och gärna hög detaljrikedom för att ge en bra spelupplevelse. Fördelen med VR är samtidigt att bildrutorna för vardera öga kan renderas separat, perfekt att fördela över två grafikkretsar utan problem med stuttering eller liknande multi-gpu liknande problematik.

”Radeon R9 Fury X2” i kompakt gamingdator

Datorbyggaren Falcon Northwest var på Virtual Reality Los Angeles och visade där upp hur man kunde skapa en smidig och kraftfull VR-dator med hjälp av just ett dual-Fiji-grafikkort i företagets mycket kompakta gamingdator ”Tiki” Datorn drev i sin tur ett HTC Vive VR-headset.

AMD har ännu inte bekräftat när och hur deras Radeon R9 Fury X2 kommer att lanseras på marknaden men om företaget håller vad man lovat och fokuserar på VR-marknaden bör det betyda en lansering under slutet av första kvartalet. Det är då Oculus VR lanserar konsumentversionen av Oculus Rift och i samma veva väntas även HTC Vive dyka upp på marknaden. Hur AMD:s planerade lansering av 14nm-arkitekturen Polaris i sommar skulle påverka intresset för ett dual-Fiji-kort återstår att se.

Relaterade artiklar

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid