Brazos-plattformen från AMD tog marknaden med storm och ersätte snabbt deras egna Athlon II och Phenom II-processorer i bärbara datorer på marknaden. Uppföljaren har det varit mycket tissel och tassel kring och nu dyker ytterliggare information upp som styrker att det blir en SoC-design från AMD med samtliga kretsar integrerade.

Den nya Deccan-plattformen blir företagets första design där man integrerat processor, grafik, nordbrygga och sydbrygga på en enda krets. Målet med detta är att få ned strömförbrukningen och göra det till en mer strömsnål design än tidigare.

AMD_Deccan1

Allt i en krets, med inbyggt stöd för SATA 6.0 Gb/s, USB 3.0, fler kärnor och kraftfullare grafik än tidigare

AMD_Deccan2

Wichita/Krishna ska komma med upp till fyra ”förbättrade Bobcat” kärnor och 2 MB L2 cache-minne, till skillnad från dagens Ontario/Zacate som bara erbjuder hälften av detta med två kärnor och 1 MB L2 cache-minne. AMD utlovar upp till 20% högre prestanda än tidigare på processorfronten och över 25% högre grafikprestanda, vi kan även vänta oss att Turbo Core kommer ha en mer betydande roll i samtliga kretsar.

AMD_Deccan3

Något högre TDP-värde för toppmodellen men då är sydbryggan integrerad i samma paket

AMD_Deccan4

Vi ser även samma UVD 3 (Universal Video Decoder) som tidigare men med någonting man kallar för SAMU, Secure Asset Management Unit. SAMU ska avlasta processorn mer än tidigare när man spelar upp ett videoklipp för längre batteritid. Med detta utlovar man uppspelning av film i 1080p, någonting som dagens Brazos-plattform redan klarar av.

Wichita/Krishna blir även företagets första SoC-design och den här gången har man bakat in sydbryggan på samma krets. Den integrerade sydbryggan ”Yuba” ska vara baserad på Hudson2 som erbjuder bland annat SATA 6.0 Gb/s, men vi kommer även få se integrerat stöd för USB 3.0 tillsammans med Deccan-plattformen.

Helt klart ligger fokus med Deccan inte nödvändigtvis på banbrytande prestanda utan närmare integrering och lägre strömförbrukning där man även pratar om att möta nya, lägre TDP-värden. Marknadssegmenten Deccan riktar in sig på är främst bärbara, stationära i små formfaktorer, inbäddade produkter för spelmaskiner, bankautomater och dylikt. Vi kan även räkna med att Deccan ska släppas i en strömsnålare variant för surfplattor som AMD:s Rick Bergman sa att man tänker fokusera på.

Deccan väntas dyka upp någon gång i början av 2012, men något exakt lanseringsdatum finns inte tillgängligt idag. Det ser helt klart ut som en intressant plattform speciellt för små kompakta byggen och bärbara datorer. Någonting som skulle göra den ännu mer intressant är om det släpptes fler applikationer som faktiskt använde sig av GPGPU-beräkningar.

Källa: Donanimhaber

Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob HugossonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Bara det inte blir som med Brazos att dom inte hinner med att tillverka..