AMD:s 45nm-processorer, närmare bestämt Sempron, Phenom II och Athlon II-serien ska få möta ett abrupt slut inom en väldigt snar framtid. Dessa processorer står fortfarande för huvuddelen av AMD:s försäljning, men man har redan nu börjat fasa ut flera modeller. Från och med årsskiftet upphör AMD att ta emot beställningar på samtliga 45nm-processorer.

Fudzilla bekräftar tidigare uppgifter om att AMD har planer på att snabbt fasa ut sina 45nm-processorer från marknaden. Medan förseningen av Bulldozer varit en minst sagt långdragen historia, så kvarstår det faktum att AMD kommer ha ersatt hela sitt utbud av processorer på mindre än ett år när den väl lanseras. I slutet av 2010 kom Brazos-plattformen, under sommaren Llano och nu är deras Bulldozer-arkitektur på ingående.

AMD har redan slutat ta emot beställningar på vissa 45nm-processorer, och ska gradvis sluta göra det med samtliga modeller. I deras utbud på 45nm finner vi Sempron, Athlon II och Phenom II-serierna som samtliga klassas som AM3-processorer. AMD ska ta emot de sista beställningarna på dessa i slutet av fjärde kvartalet, därefter tänker man bara fullfölja de orders man sitter på. De allra sista 45nm-processorerna kommer därför att skeppas under andra kvartalet 2012.

Att AMD gör något sådant så tätt inpå lanseringen av FX-serien hade inte varit möjlig tidigare. Men sedan de bröt loss tillverkningsdelen tillsammans med ATIC för att skapa GlobalFoundries ser det annorlunda ut. AMD behöver inte längre hålla sig kvar på gamla tillverkningsprocesser, och noder då de enbart betalar för varje beställd wafer-platta. AMD betalar alltså inte för all ny utrustning i fabrikerna, och kan därför göra en snabbare och smidigare övergång än tidigare.

Relaterad nyhet:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Swedish BerserkJacob HugossonTempeldj christianViking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Det enda kravet jag ställer är att AMD gör Bulldozer betydligt snabbare är Phenom II serien så gör det inget att den äldre serien fasas ut. Synd vore dock om min 955BE processor skulle paja så jag fick även slänga det bra moderkortet Asus M4A79T Deluxe som funkat mycket bra, tänkte mest för att Bulldozer inte går att köra på ett AM3 kort med 790FX chipset

Magnus
Medlem
Magnus

Du har ju alltid begagnat marknaden inom landet eller utomlands så tillgången tar aldrig slut.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”MASSSWEDE”]Du har ju alltid begagnat marknaden inom landet eller utomlands så tillgången tar aldrig slut.[/quote]

Ja, det finns ju. Fast man vet ju inte hur illa säljaren har behandlat sin processor. Tar slut gör den nog förr eller senare. Jag vet hur svårt det var att hitta en S939 processor när jag lyckades ha av ett par ben, i alla fall av de snabbare processorerna.

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”Viking1962″][quote name=”MASSSWEDE”]Du har ju alltid begagnat marknaden inom landet eller utomlands så tillgången tar aldrig slut.[/quote]

Ja, det finns ju. Fast man vet ju inte hur illa säljaren har behandlat sin processor. Tar slut gör den nog förr eller senare. Jag vet hur svårt det var att hitta en S939 processor när jag lyckades ha av ett par ben, i alla fall av de snabbare processorerna.[/quote]

Vem bryr sig om skick på en processor? Antingen fungerar den eller inte. Bara titta på pinnarna om de ser fina ut inget annat.

Tempel
Medlem
Tempel

Är ju inte direkt oväntat, GF har begränsat med FABs så dom kan inte hålla gamla prylar vid liv på samma sätt som Intel har råd och möjlighet att göra.

Svensken
Medlem
Svensken

Bra för AMD. Sen lite trist att de fasas ut så snabbt för oss som sitter på AM3.