AMD:s nya entusiastarkitektur Zen förväntas nå marknaden mot slutet av året, men nya uppgifter antyder att lanseringen sker snabbare än vad vi tidigare trott. Redan i oktober kan det röda laget ta upp kampen mot Intel i prestandasegmentet.

Inom kort inviger AMD sin nya processorsockel, AM4, med sin senaste generation APU:er i Bristol Ridge-familjen. Sistnämnda bygger på Excavator, som i sin tur blir den sista Bulldozer-baserade processorarkitekturen från AMD innan årets riktiga nyhet: Zen.

För de som inte har följt rapporteringen om Zen så innebär den nya arkitekturen ett nytt blad för AMD, där man överger moduldesignen hos de äldre arkitekturerna för att istället använda en flertrådsteknik som påminner mer om Intels alternativ. Det, i kombination med en ny tillverkningsteknik på 14 nanometer, utlovas ge betydligt bättre prestanda per kärna och högre energieffektivitet.

AMD tar nytt grepp om entusiastklassen

Uppgifterna vi fått hittills angående Zen har antytt en lansering under tredje kvartalet, vilket i regel tolkats som november eller december. Men enligt uppgifter till Wccftech kan den första lanseringen ske något tidigare än så, mer specifikt i oktober.

Först ut på marknaden blir i så fall en 8-kärnig processor, med 16 trådar och ett förväntat TDP-värde på 95 watt. Processorn uppges redan ha tagit sig igenom ”tape out”-fasen, vilket innebär att fungerande prototyper finns, och att processorn snart kommer kunna gå till masstillverkning.

Uppgifterna är dock inte bekräftade av AMD, och vi kan inte ta dem som ett säkert besked om lanseringstiden. Dessutom kan oväntade förseningar fortfarande förekomma.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid