Förutom att prata om alla tekniska aspekter och nya kretsar från AMD, pratade man om bärbara datorer. AMD säger att deras Trinity gör bättre ifrån sig än väntat och att den redan börjat skeppas till deras partners, och fokus ligger på just bärbara och i ett slimmat format.

Under Analyst Day pratade AMD mycket om att den bärbara marknaden växer och att det är en viktig del av marknaden de måsta ta. Deras Trinity som ersätter Llano ska vara i ett bättre skick än väntat vid det här stadiet, vilket har gjort att man redan börjat skeppa Trinity och Comal-plattformen till sina kunder som ska bygga datorer runt den.

NordicHardware diskuterade Trinity med AMD på CES 2012

Som vi kunnat rapportera om tidigare så ska Trinity vara mer strömeffektiv än Llano, närmare bestämt dubbelt så strömeffektiv. Förutsatt att AMD:s uppgifter stämmer kommer deras Trinity kunna leverera samma prestanda på 17W TDP, som dagens Llano med 35W. Det här har även resulterat i fler designvinster vid lansering, än vad de hade med Llano.

Trinity_power_designs

De har testat Trinity i 3DMark mot Intels 17W processor, och den prestandaökning de räknar med att Ivy Bridge kommer få. Vi har även passat på att inkludera AMD A6-3400M som vi har i en dator hemma för test. Den utrustas med fyra kärnor på 1,4 GHz, turbo på upp till 1,9 GHz och 320 Radeon-kärnor med en klockfrekvens på 400 MHz med ett TDP-värde på 35W vilket bör bli en intressant jämförelse.

Processor Core i5-2537M Ivy Bridge* AMD Trinity A6 AMD Trinity A10 AMD A6-3400M
TDP 17W 17W 17W 25W 35W
3DMark Vantage 1 158 1505* 2355 3600 2612

*Prestandauppskattning på Ivy bridge av AMD

Även om processorkraften i Trinity väntas bli lägre än vad Intel kan erbjuda, så ser i alla fall grafiken ut att hålla måttet. Trinity på 17W hamnar något efter vår referens, A6-3400M som dock får se sig slagen av Trinity på 25W med marginaler.

AMD utmanar Intels Ultrabook

Trinity_Ultrathin

AMD kommer med Trinity att göra en stor satsning på ultratunna datorer, eller ”Ultrathins” som de säger. Under Analyst Day var AMD noga att påpeka att tunna enheter inte är något speciellt, utan en naturlig del utvecklingen – en direkt pik mot Intels Ultrabook? Referensdesignen ovan är utvecklad av AMD, i samarbete med ODM-tillverkaren Compal och mäter 18mm och är alltså ett proof-of-concept från AMD.

AMD säger sig kunna erbjuda upp till fyra kärnor och även bättre grafik än konkurrerande lösningar från Intel på 17W. AMD kommer däremot att erbjuda modeller på både 17W och 25W för ultratunna datorer. De kommer däremot inte sätta några hårda krav på tillverkarna som Intel, utan troligtvis ger de dem större utrymme att tänja gränserna – någonting vi kan tycka är på både gott och ont.

AMD:s ultratunna väntas anlända i samma veva som Trinity, vilket troligtvis bli mot slutet av andra kvartalet i år. Priset på dessa typer av datorer kommer självklart skilja mellan tillverkare och modell, men AMD satsar på 600 – 800 dollar motsvarande 5 500 – 7 500 kronor.


Relaterade nyheter:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
thisTempelSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ser väldigt mycket fram emot Trinity! 🙂 Grafikprestandan är det definitivt inget fel på. Och 17W presterar väldigt bra grafiskt också enligt testet.

Compal datorns fläktgaller är ju bara för coola! 😀

Tempel
Medlem
Tempel

Tror dom har hittat en bra balans. Skall bli intressant att se dessa irl.

this
Medlem
this

Verkar som att Intel kommer få lite konkurrens trots allt. Processorprestanda har inte så stor betydelse i den här typen av datorer. Batteritid kommer vara den viktigaste faktorn, CPU prestanda som är ”good enough” och gärna bra grafik om man skulle villa spela något enklare spel.