Android 4.0 – även känt som Ice Cream Sandwich – har nu presenterats i sin helhet. Under nattens event i Hong Kong lanserade Google och Samsung det nya operativsystemet tillsammans med telefonen Galaxy Nexus. Bland de större nyheterna syns ett nytt teckensnitt kallat Roboto, nya notifieringar samt GPU-accelerering.

Android 4.0 är en allt annat än väl bevarad hemlighet men förutom att Ice Cream Sandwich skulle bli en fusion av Android 2.3 och Android 3.0 har vi haft relativt lite information om detaljerna i den nya plattformen. Nu har Google öppnat upp ridån och visat vad man arbetat på det senaste året och slutsatsen är att vi känner igen oss i mycket, men att en hel del samtidigt har förändrats.

Hårdvaruaccelerering och bättre flertrådsstöd

Den kanske största förändringen av dem alla hittar vi under ytan. Android 4.0 kommer med full hårdvaruaccelerering och även ett förbättrat flertrådsstöd. I korthet betyder detta att ARM-processorernas grafikdelar – som idag är riktigt kraftfulla – inte bara jobbar med 3D-grafik i spel utan även hjälper till att rita upp 2D-grafik i gränssnittet.

Annons

För användare ska detta betyda ett bättre flyt i hela operativsystemet och just hårdvaruaccelerering är för övrigt en av de stora fördelarna i Apple iOS och varför denna plattform varit känd för sitt följsamma gränssnitt. Google hoppas täppa igen detta försprånget med Android 4.0 men enligt de första rapporterna från Engadget och TheVerge är känslorna lite delade. Engadget menar att Galaxy Nexus mycket riktigt känns rappare än tidigare klassledaren Galaxy S II, medan TheVerge kunde notera märkbart lagg i operativsystemet. Om detta är på grund av ofärdig kod eller ett större problem är svårt att säga.

Flertrådsstödet kommer också bli effektivare i nya versionen av Android. Här kan exempelvis operativsystemet på ett bättre sätt fördela belastningen inom en ensam applikation över två kärnor, eller lägga över en tung arbetsbörda på den ena kärnan medans operativsystemetet arbetar vidare på den andra.

Skärmknappar och Roboto-teckensnitt

Rent estetiskt skiljer sig Android 4.0 en del från både Android 2.3 och Android 3.0. Man har som väntat lånat en del från båda operativsystemen, bland annat de skärmbaserade knapparna från Android 3.0 samtidigt som vi har kvar grundgränssnittet från Android 2.3.

Annons
 lock-camera-lg home-lg

Google har utvecklat ett nytt teckensnitt med namnet Roboto som genomsyrar hela operativsystemet. Det ser i våra ögon ut att vara ganska stilrent, men smaken är givetvis som baken.

Samsung Galaxy Nexus har inga fysiska navigeringsknappar då dessa numera hittas i mjukvaran och inbakade i nederkanten av skärmen. Knapparna är animerade och kan även ändra funktion och design beroende på vart du befinner dig i operativsystemet. I övrigt har Google introducerat en ny upplåsningsfunktion med ansiktsigenkänning – Face Unlock – samt uppdaterat apphanteringen. Vi har en liknande ”senaste appar” lista som i Android 3.0 där man med stora förhandstittar kan bläddra genom aktiva appar, ett bättre sätt att växla mellan sina program helt enkelt.

Andra nyheter är nya hemskärmsmappar för att samla appar, vi kan nu ändra storleken på widgets, bättre röstigenkänning för inmatning av text och dataövervakning för att hålla koll på dataförbrukningen i telefonen.

Annons
tasks-lg usage-all-lg

Google har även sett över kamera applikationen med ett nytt gränssnitt, en ny panoramafunktion och sin snabbexponeringsteknik för närmast ögonblickliga foton.

Snabbare webbläsare och delning av data med NFC

Webbläsaren i Android 4.0 är också uppdaterad med ett nytt inkognitoläge samt rejält förbättrad prestanda med javacsript. Det finns även möjlighet att spara hemsidor för läsning offline, samt en möjlighet att tvinga fullstora versionen av hemsidan istället för den mobila.

Near Field Communication stödjs också på bredare front där man nu förutom ett framtida betalningsmedel ska kunna dela data med sina kompisar genom att helt enkelt föra telefonerna nära varandra. Allt från kontakter till musik och appar ska kunna delas på detta sät genom en teknik man kallar Android Beam.

browser-lg beam-lg

Android 4.0 innehåller massvis med större och mindre uppdateringar som vi kommer att kika närmare på i vår recension av Samsung Galaxy Nexus. Vi ser särskilt fram emot stödet för hårdvaruaccelerering men även de intuitiva förbättringar som verkar kommit till i operativsystemet.

Annons

Mer information om höjdpunkterna i Android 4.0 finns att hitta på Googles hemsida.

Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
nusssecoolacrilleBaxtexSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Tycker detta ser riktigt bra ut. Hoppas på bra flyt nu med hjälp av flertrådningen och GPU accelereringen.

Den nya fonten är också riktigt läcker! 🙂

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Verkar riktigt bra! Hårdvaruaccelerering verkar intressant, är inte särskilt insatt men borde inte det varit inbyggt för länge sen?

coolacrille
Medlem
coolacrille

Jag måste nog köpa den nya Nexusen. Det här ser helt fantastiskt ut.

nussse
Medlem
nussse

Man får hoppas den kommer till galaxy SII 🙂