TSMC säger att antalet designer på 28nm slår deras 40nm med råge, antalet designer på 28nm är redan högre än vad som finns totalt sett på 40nm. Anledningen för detta är smartphones och surfplattor där man eftersträvar liknande prestanda som till PC med mycket lägre strömförbrukning. TSMC kommenterar även hur deras planer för 3D-transistorer (FinFET) ser ut idag.

Att 28nm har varit efterlängtat bland inbitna entusiaster var ingen nyhet men tydligen så suktar samtliga företag inom halvledarindustrin efter den nya tillverkningsprocessen om vi ska tro på TSMC. Man har redan 3 gånger så många kretsdesigner på 28nm som man hade på 40nm under samma steg i designcykeln av tillverkningsprocessen, 89 stycken en siffra som redan ska överstiga det totalt antalet kretsdesigner företaget har på 40nm.

28nm blir ett av de största stegen på länge då man inte bara dubblerar transistordensiteten från 40nm introducerar man High-K och Metal Gate (HKMG) för ännu lägre strömförbrukning, vilket kan vara en stor bidragande faktor för varför TSMC:s kunder så fort vill gå över till 28nm då majoriteten av kretsdesignerna sägs vara SoC:s för smartphones och surfplattor.

waferr004_2512_PeF1

TSMC som börjat skeppa färdiga 28nm kretsar till sina kunder passade även på att kommentera Intels FinFET-teknologi som ska användas i Ivy Bridge på 22nm som släppas i början på nästa år. Idag har TSMC inga planer på FinFET då man saknar de rätta designverktygen, immateriella tillgångarna och framförallt designer från deras kunder. Man säger att Intel kan mycket snabbare implementera nya teknologier som FinFET i deras tillverkningsprocess då det är ett företag som kan kontrollera alla dess kretsdesigner något TSMC inte klarar av då man har sina kunder att tänka på och därför får mycket svårare att implementera nya teknologier i sin tillverkningsprocess.

FinFET kommer inte till 20nm som kommer fortsätta att vara baserad på den traditionellt plana-transistorn och som tidigast kommer FinFET till 14nm hos TSMC. Man passade även på att tillägga att produktion i stora volymer på 20nm ska börja under andra halvan av 2012.

Källa: EETimes

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
TempelSwedish BerserkJacob HugossonthisAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Riktigt intressant att se utvecklingen i tillverkningsteknik. Samtidigt blir man nästan lite orolig att Intel ska få en ännu mer dominant position på halvledarmarknaden. Frågan är om Intel tjänar mer på att bli en foundry som tillverkar kretsar åt andra företag eller om det till och med kan gagna dem mer att hålla tillverkningen för sig själva.

this
Medlem
this

Det här ger ju även en fingervisning på att det kommer bli riktigt hård konkurrens mellan ARM processortillverkare. De slåss väl lite om telefontillverkarna men det finns ju så många fler användningsområden för ARM kretsar.

Angående om Intel skulle tjäna mer på att bli en foundry, så tror jag inte det. Genom att ta fram produkter som utklassar konkurrenternas så kommer de istället att få högre marknadsandelar. Men å andra sidan så kanske man inte kan konkurrera på alla marknader och då kan det ju vara smart att hyra ut lite yta,

Svensken
Medlem
Svensken

Kul för TSMC. Hoppas vi får se nya grafikkort från Nvidia och AMD snart på 28nm. Angående det här med Intel som Foundry tror jag det hade varit en bra ide. Då hade dom kunnat reservera kommande 22nm helt för sig själv medans de använder sin äldre 32nm till sina Atom processorer och företag som vill ha sina produkter tillverkade där. Deras gamla 32nm process hade säkert kunnat konkurrera väl med Foundry lösningar från TSMC med flera.

Tempel
Medlem
Tempel

Om Intel vill in med x86 i smartphones så lär dom hålla sin tillverkningsteknologi för sig själva, då har dom en designfördel och kan både göra chip som är lika snabba som konkurrenterna men med betydligt längre batterietid (eller lättare telefoner/plattor) eller dra lika mycket kräm som de andra men utklassa dom i prestanda. I båda avseendena så kan Intel ta ut mer per chip än andra och både ta marknadsandelar och höja marginalerna. Dom sitter på ett guldägg med sin nya teknologi och med tanke på hur många fabs dom ställt om till den nya tekniken så är dom… Läs hela »