EU-kommissionen har nu fastslagit att Apple ska betala 1,8 miljarder euro för att ha hindrat iOS-användare från att få information om alternativa musiktjänster och deras prisskillnader jämfört med Apples egen tjänst.

Ännu en gigantisk bot har nu getts ut av EU-kommissionen. Denna gång är det Apple som åker på att betala omkring 20 miljarder kronor. Detta efter att företaget enligt kommissionen använt konkurrenshämmande metoder för att göra det mer invecklat att ta del av specialerbjudanden eller betala via andra plattformar än Apples egen.

Detta är då ingenting Apple haft för sig nyligen. Domen baseras på hur App Store tidigare såg ut. EU-kommissionen dömer då Apple för tidigare beteenden som pågick i cirka tio år.

Enligt kommissionen ska Apple ha försvårat det för App Store-användare att ta del av online-erbjudanden på prenumerationer till musiktjänster som funnits utanför appen. Användare av till exempel Spotify eller Deezer har inte meddelats om prisskillnader mellan App Store och andra plattformar när de startat prenumerationer. Utvecklare kunde inte heller inkludera länkar till andra butiker än App Store i sina appar. Utvecklare hade inte heller möjligheten att kontakta nya användare via e-mail för att informera om alternativa prissättningar efter att de skapat ett konto.

EU-kommissionen menar att Apple brukat vad kommissionen kallar ”Anti-styrande beteenden”. Något som ska ha hindrat iOS-användare från att göra ordentligt informerade val när det kommer till prenumerationstjänster och deras priser. Vilket nu har resulterat i den tilltagna boten.

Apple är föga förvånande inte jättenöjda med domen och har bekräftat att man planerar en överklagan. Företaget tar även i ordentligt och ger Spotify en rejäl verbal känga. Enligt Apple har Spotify använt sig av App Store, dess utvecklarverktyg och tekniker utan att betala någonting alls. Trots att deras app laddats ner eller uppdaterats över 199 miljarder gånger via Apples plattform. Nu vill Spotify enligt Apple ändra reglerna för att bättre passa dem medans man fortsätter använda Apples verktyg helt gratis.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid