Apple presenterade under onsdagen sina räkenskaper för det senaste kvartalet och företaget bjöd på idel imponerande siffror. Ett omsättningsrekord på motsvarande 355 miljarder kronor och även vinsten på 85,4 miljarder kronor var rekord. Trots detta fortsätter aktien att falla.

Bara timmar efter att Apple presenterade sina ny rekordsiffror hade aktien fallit med 10 procent och återigen visade börsmarknaden en negativ effekt på positiva siffror från vinstmaskinen Apple. Företaget hade under motsvarande kvartal förra året en omsättning på drygt 301 miljarder kronor med en liknande vinst på 85 miljarder kronor. Ett kvartal som då faktiskt var en vecka längre än normalt, 14 veckor mot 13 veckor nu 2013, och med andra ord gav Apple mer tid på sig att fylla ut kvartalsrapporten.

Bland de detaljerade siffrorna kan vi bekräfta att försäljningen av Iphone går fortsatt bra där Apple slog till med ett nytt rekordkvartal med 48,7 miljoner sålda telefoner, mot 37 miljoner sålda samma period förra året. Även surfplattan Ipad gick som tåget och med både en uppdaterad Ipad samt nykomlingen Ipad mini på marknaden kunde Apple kränga 22,9 miljoner Ipads under kvartalet. Vilket ska jämföras med 15,4 miljoner exemplar samma kvartal förra året.

ipad_iphone

Som marknadstrenden lyder gick det tyngre för Apples Mac-datorer och Ipod-mediaspelare. Antalet sålda Macs sattes till 4,1 miljoner enheter mot 5,2 miljoner förra årets motsvarande kvartal, medan Apple sålde 12,7 miljoner Ipods i kvartalet, ned från 15,4 miljoner Ipods samma kvartal förra året.

Trots sina imponerande försäljningssiffror och rekordomsättning fortsätter Apple att tappa på aktiemarknaden och efter att man varit uppe på rekordhöga 700 dollar per aktie ligger företagets aktievärde nu runt 514 dollar. Fortfarande högre än när man startade förra året men långt ifrån de toppar man såg under 2012.


4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
N-MorkulMartin L Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Om ett företag säger att de ska sälja 50 miljoner exemplar av en produkt och sedan säljer ”bara” 47,8 miljoner så är det klart att marknaden blir besviken.

Martin L
Medlem

Nu var det väl inte apple själva som sa att de skulle sälja 50 miljoner exemplar, utan analytiker som gissade 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Martin L”]Nu var det väl inte apple själva som sa att de skulle sälja 50 miljoner exemplar, utan analytiker som gissade :)[/quote] Nu kommer jag inte ihåg de exakta siffrorna så jag törs inte chansa MEN enligt Apples egna halvårs rapport räknade de med en försäljningsökning med X%. Om de hade hållit den ökningen så hade det varit över 49 miljoner sålda iPhones, en del analytiker gissade då på 50 miljoner men de fanns de analytiker som gissat på betydligt mer än så. Bara det att Apple har dragit ner ordentligt på komponent ordnarna visar ju på att de… Läs hela »

N-
Gäst
N-

[quote name=”Morkul”][quote name=”Martin L”]Nu var det väl inte apple själva som sa att de skulle sälja 50 miljoner exemplar, utan analytiker som gissade :)[/quote] Nu kommer jag inte ihåg de exakta siffrorna så jag törs inte chansa MEN enligt Apples egna halvårs rapport räknade de med en försäljningsökning med X%. Om de hade hållit den ökningen så hade det varit över 49 miljoner sålda iPhones, en del analytiker gissade då på 50 miljoner men de fanns de analytiker som gissat på betydligt mer än så. Bara det att Apple har dragit ner ordentligt på komponent ordnarna visar ju på att… Läs hela »