Apple har hittills haft ett mycket bra år och har ökat sitt bolagsvärde med 35 procent sedan nyåret. Men hösten har varit allt annat än ljus och efter ett nytt kursfall på 6,4 procent börjar företaget nu närma sig vad analytiker kallar dödskorset. Vilket skulle vara en tydlig säljssignal för aktien.

Efter besked om att Apples marginalkrav ökade från 30 till 60 procent och Nokias signerade avtal med China Mobile om lansering av Lumia-serien i Kina gick Apples aktie kräftgång under onsdagen. Apple låg som sämst 6,4 procent under aktiens startvärde på Nasdaqbörsen vilket betydde att aktien rasat 20 procent sedan sin rekordnotering i september månad. Då var bolagets akite värderad till över 700 dollar, som lägst låg man under gårdagen på 539 dollar. I skrivande stund har aktien hämtat sig lite och ligger på 548 dollar, ett fall på 4,75 procent. Kursfallet under onsdagen var det största Apple noterat på fyra år.

Apples situation förbättrades inte av att analysföretaget IDC nyligen presenterade en ny rapport om surfplattsmarknaden. IDC menar att Apples marknadsandel kommer att sjunka från 56,3 procent 2011 till 53,8 procent under 2012, samtidigt som Google plockar andelar och ökar från 39,8 procent till 42,7 procent från förra året.

Apples snabba kursfall är nu enligt Dagens Industri farligt nära att nå det så kallade ”dödskorset”. Vilket sker när en akties 50-dagars genomsnittskurs faller under snittkursen för de senaste 200 dagarna. När en aktie har denna utveckling ses det som ett tydligt säljtecken och stor risk för fortsatta kursfall.


Relaterade artiklar:

25
Leave a Reply

Please Login to comment
25 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
TempelJummis-Tjalve-Henrik BerntssonSegen01 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Clarence Hogland

Har världen äntligen förstått att det är en stor skillnad på innovation och design? Att Apple i stort sett aldrig uppfunnit något? Att dom bara tagit andras arbete och gjort en estetiskt tilltalande produkt utav andras arbete?

Var på tiden.

Jägarn
Gäst
Jägarn

Jag tror det handlar om att MS äntligen lyckats ställa sig upp, och dessutom fått med sig några riktiga designers istället för hobbyister.

LosKrikon
Gäst
LosKrikon

Jag tycker det är trist att hårdvarusiterna mer och mer handlar om finansiell information… De som har eller tänkt skaffa aktier i företagen kommer ändå få den informationen, vi andra bryr oss inte.

Segen01
Gäst
Segen01

Jag tyckte det var en intressant artikel.
Apple är trots allt elektronikvärldens Paris Hilton, dom syns överallt. 😡
Går inte att undvika.

Svensken
Medlem
Svensken

Det kan nog vara bra att Apple får hamna i en sådan här sits. Bra att Google och Microsoft börjar knappa in nu.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Apple faller efter Steve Jobs död.

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”Jägarn”]Jag tror det handlar om att MS äntligen lyckats ställa sig upp, och dessutom fått med sig några riktiga designers istället för hobbyister.[/quote]

Om du syftar på Win 8 så hoppas jag du behagar skämta.

RM
Gäst
RM

[quote name=”GammalRäv”]Har världen äntligen förstått att det är en stor skillnad på innovation och design? Att Apple i stort sett aldrig uppfunnit något? Att dom bara tagit andras arbete och gjort en estetiskt tilltalande produkt utav andras arbete? [/quote] Det där stämmer inte alls. Apple uppfann den moderna persondatorn genom Apple I och Apple II. Apple uppfann världens första kommersiellt gångbara arbetsstation med dokumentstyrt grafiskt operativsystem (Apple Lisa) och de uppfann världens första persondator med grafiskt operativsystem (Apple Macintosh). För att nämna några grejjer i högen. Det som är unikt för Apple är att de blandar innovation med designkänsla, och… Läs hela »

Segen01
Gäst
Segen01

[quote name=”RM”]Det där stämmer inte alls. Apple uppfann den moderna persondatorn genom Apple I och Apple II. Apple uppfann världens första kommersiellt gångbara arbetsstation med dokumentstyrt grafiskt operativsystem (Apple Lisa) och de uppfann världens första persondator med grafiskt operativsystem (Apple Macintosh). För att nämna några grejjer i högen. Det som är unikt för Apple är att de blandar innovation med designkänsla, och därför är det också många som vill kopiera Apple. En till sak som är unik med Apple är att de vänder sig till slutanvändarna, de är inte produkter för datornördar som kan rabbla Unix alla kommandon utantill i… Läs hela »

Segen01
Gäst
Segen01
Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Segen01″]Hehehe, jag är hemskt ledsen att spräcka din lilla bubbla men Apple uppfann inte den moderna datorn med grafiskt gränssnitt. Xerox Palo Alto Research Center uppfann den första persondatorn med grafiskt gränssnitt och allt det där. Apple är bra på att marknadsföra sina produkter. Dom tar befintlig teknologi, putsar upp den, piffar till den och trycker ut den till den breda teknikomedvetna allmänheten (som du tydligen tillhör).[/quote] Jo det väcker en del gamla minnen. Har själv suttit och jobbat på en Xerox PARC och när Apple tillslut släppte släppte sitt system ett antal år senare (tror det var 11år… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”RM”]En till sak som är unik med Apple är att de vänder sig till slutanvändarna, de är inte produkter för datornördar som kan rabbla Unix alla kommandon utantill i sömnen, de är heller inte produkter för programmerare som istället för vanlig svenska pratar Cobolt med vänner och kollegor. Apple gör produkter för vanliga datoranvändare, och därför hatas de också av de värsta datornördarna. [/quote] Lite roligt när du skriver det där med Unix eftersom enligt mig är det just OpenWindows som kom på slutet av 80-talet som vet det första grafiska OS som faktiskt fungerade precis som man förväntade… Läs hela »

fackamato
Medlem

[quote name=”Morkul”][quote name=”RM”]En till sak som är unik med Apple är att de vänder sig till slutanvändarna, de är inte produkter för datornördar som kan rabbla Unix alla kommandon utantill i sömnen, de är heller inte produkter för programmerare som istället för vanlig svenska pratar Cobolt med vänner och kollegor. Apple gör produkter för vanliga datoranvändare, och därför hatas de också av de värsta datornördarna. [/quote] Lite roligt när du skriver det där med Unix eftersom enligt mig är det just OpenWindows som kom på slutet av 80-talet som vet det första grafiska OS som faktiskt fungerade precis som man… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”fackamato”]
AmigaOS var ju multitaskande med ett GUI hyfsat tidigt. 1985

http://en.wikipedia.org/wiki/AmigaOS%5B/quote%5D

Älskar Amigan men den hade inte äkta multitasking, utav den enkla anledningen anledningen att den endast hade tillgång till en CPU. Efter som en CPU endast klarar av att göra en sak i taget så får fick Amigan helt enkelt dela på CPU tiden, ”time sharing”

yutua
Gäst
yutua

[quote name=”Morkul”][quote name=”fackamato”]
AmigaOS var ju multitaskande med ett GUI hyfsat tidigt. 1985

http://en.wikipedia.org/wiki/AmigaOS%5B/quote%5D

Älskar Amigan men den hade inte äkta multitasking, utav den enkla anledningen anledningen att den endast hade tillgång till en CPU. Efter som en CPU endast klarar av att göra en sak i taget så får fick Amigan helt enkelt dela på CPU tiden, ”time sharing”[/quote]

Du verkar inte veta vad du snackar om. Multitasking handlar inte om antal CPU utan trådning.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”yutua”]Du verkar inte veta vad du snackar om. Multitasking handlar inte om antal CPU utan trådning.[/quote] Jag har programmerat i snart 30 år så nog har jag koll på trådning. Trådning och multitasking är två helt olika saker. Multitasking innebär att systemet klarar av att exekvera två saker exakt samtidigt, detta kan dock vara två trådar i samma program men det kan även vara två helt skilda program som utför helt olika saker. För att kunna använda äkta multitasking krävs två CPUs, eller som i dag två kärnor. Vissa system emulerar dock multitasking med hjälp av något som kallas… Läs hela »

Dan Bergsten
Medlem
Dan Bergsten

Die apple die!

Medlem
Clarence Hogland

Herre min Gouda ost….Hade inte förväntat mig att så många utav er faktiskt skulle komma ihåg Xerox, Berkley, för den delen AmigaOS och speciellt inte TimeSharing. Det sorgliga är dock att så många som RM har gått på hela marknads grejen. Jobs själv ljög så förbannat så han själv trodde att dom faktiskt gjort det med när Gates kom med sitt.

Bäst upplysta kommentarlistan jag sett på länge.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”GammalRäv”]Herre min Gouda ost….Hade inte förväntat mig att så många utav er faktiskt skulle komma ihåg Xerox, Berkley, för den delen AmigaOS och speciellt inte TimeSharing.[/quote]

Tror medelåldern här är gämförelsevis ganska hög. Sedan att folk kommer ihåg Amigan är inget konstig, var ju ändå enormt populär under början av 90-talet. Själv köpte jag min Amiga i slutet på 80-talet, bodde i England då och fick betala £499 för den. Fick leva på nudlar och bacon ett tag för att ha råd. :D. Undrar hur många här som har erfarenheter från C64:an.

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”Morkul”][quote name=”GammalRäv”]Herre min Gouda ost….Hade inte förväntat mig att så många utav er faktiskt skulle komma ihåg Xerox, Berkley, för den delen AmigaOS och speciellt inte TimeSharing.[/quote] Tror medelåldern här är gämförelsevis ganska hög. Sedan att folk kommer ihåg Amigan är inget konstig, var ju ändå enormt populär under början av 90-talet. Själv köpte jag min Amiga i slutet på 80-talet, bodde i England då och fick betala £499 för den. Fick leva på nudlar och bacon ett tag för att ha råd. :D. Undrar hur många här som har erfarenheter från C64:an.[/quote] Jo, dock så har man blivit… Läs hela »

Segen01
Gäst
Segen01

[quote name=”Morkul”]
Tror medelåldern här är gämförelsevis ganska hög. Sedan att folk kommer ihåg Amigan är inget konstig, var ju ändå enormt populär under början av 90-talet. Själv köpte jag min Amiga i slutet på 80-talet, bodde i England då och fick betala £499 för den. Fick leva på nudlar och bacon ett tag för att ha råd. :D. Undrar hur många här som har erfarenheter från C64:an.[/quote]

Haha, nudlar med bacon låter inte helt fel 😀

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”GammalRäv”][quote name=”Morkul”][quote name=”GammalRäv”]Herre min Gouda ost….Hade inte förväntat mig att så många utav er faktiskt skulle komma ihåg Xerox, Berkley, för den delen AmigaOS och speciellt inte TimeSharing.[/quote] Tror medelåldern här är gämförelsevis ganska hög. Sedan att folk kommer ihåg Amigan är inget konstig, var ju ändå enormt populär under början av 90-talet. Själv köpte jag min Amiga i slutet på 80-talet, bodde i England då och fick betala £499 för den. Fick leva på nudlar och bacon ett tag för att ha råd. :D. Undrar hur många här som har erfarenheter från C64:an.[/quote] Jo, dock så har man… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Henrik Berntsson”]
Har själv sneglat på lådan med min gamla C64 och funderat på när jag ska packa upp den. Lite nostalgi är fint :)[/quote]

Det känns härligt att jag är för ”ung” för C64. Då känner man sig inte fullt lika gammal längre 😛

Jummis
Gäst
Jummis

🙂
Måtte skitföretaget konka inom snar framtid!!

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Morkul”][quote name=”GammalRäv”]Herre min Gouda ost….Hade inte förväntat mig att så många utav er faktiskt skulle komma ihåg Xerox, Berkley, för den delen AmigaOS och speciellt inte TimeSharing.[/quote] Tror medelåldern här är gämförelsevis ganska hög. Sedan att folk kommer ihåg Amigan är inget konstig, var ju ändå enormt populär under början av 90-talet. Själv köpte jag min Amiga i slutet på 80-talet, bodde i England då och fick betala £499 för den. Fick leva på nudlar och bacon ett tag för att ha råd. :D. Undrar hur många här som har erfarenheter från C64:an.[/quote] Köpte min Spectrum 48k från england,… Läs hela »