Apple fortsätter att leverera fina kvartalsrapporter men samtidigt sjunker företagets aktie obarmhärtigt. Aktien har fallit med 37 procent sedan i september när man nådde sin rekordnotering på över 700 dollar per aktie. Nu har Apple även tappat sin position som det mest värdefulla företaget på börsen.

Det är det amerikanska petroleumbolaget Exxon som nu tagit över titeln som världens mest värdefulla aktiebolag med ett totalt aktievärde på motsvarande 2 698 miljarder kronor, att jämföra med Apples 2 665 miljarder kronor som bolaget är värt med den senaste aktiekursen på 439,88 dollar per aktie.

Apple fortsätter att vara ett av de bolag som tjänar absolut mest pengar på sin verksamhet. Men i ett allt hårdare företagsklimat och en tuffare konkurrens än någonsin på marknaden för smartphones och surfplattor där Apple länge legat i framkant har aktieportföljen fortsatt att halta.

Många tror att Apple behöver hitta nya färska produktsegment för att återliva den bild företaget skapat sig som en trendsättare. Det har länge ryktats om en satsning på tv-marknaden men det är något som det fortfarande finns dåligt med substans kring. Samtidigt menar Apple att deras satsning på surfplattor och Ipad redan börjat knapra andelar från Windows PC-marknaden, en marknad Apple hoppas kunna kannibalisera på ytterligare framöver.

Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
TempelMartin L Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Problemet för Apple är att det inte är deras plattor som kommer stjäla marknaden för PCs utan Androidplattor och eventuellt Win8/RT plattor. Apple har svårt att hitta nya kunder, bara de redan troende köper.

Martin L
Medlem

Tempel: Nja det stämmer nog inte, tittar man på försäljningen per kvartal (t.ex. http://www.statista.com/statistics/12743/worldwide-apple-iphone-sales-since-3rd-quarter-2007/ ) ser man tydligt att försäljningen ökar för varje kvartal. En viss del kommer säkert från Kina, men det finns uppenbarligen nytt kundunderlag. Ingen garanti för att de kommer att fortsätta sälja såklart, men att de redan har planat ur förefaller vara felaktigt.

Tempel
Medlem
Tempel

Ökningen är inte lika stor som innan. Många troende köper flera iprylar och sen kan man ju vara troende utan att ha nån sen innan (läs fjortistjej som läser bloggar). Apple tappar marknadsandelar, hypen har avtagit.