Vi har nu fått den första officiella titten på Apple Silicon. Namnet för de ARM-baserade processorerna för Mac-datorer Apple har utvecklat för att påbörja övergången från Intel vars processorer funnits i Macs i cirka 15 år.

Många är det som väntat med spänning på Apple events som hölls idag. Vi fick en första titt på företagets egenutvecklade processorkretsar för Mac-datorer. Dessa är likt A-kretsarna hos iPhones och iPads ARM-baserade och har enligt Apple själva tagits fram på grund av en stagnerande utveckling inom x86-baserade processorer. Något som fick Apple att till slut välja att gå ifrån Intels och deras processorer till att utveckla sina egna.

Utvecklingen av Apple Silicon för datorer ska ha tagit över tio år. Vi har sett tidigare nämnda iPhones och iPads utrustade med systemkretsar företaget själva utvecklat. Nu ska det däremot ha kommit till den punkt att prestandan är värdig nog att husera inuti Mac-datorer.

Den första kretsen som avtäcks bär namnet M1 och ska leda denna nya era för Mac. Här ska vi se en rejäl ökning i både prestanda och energieffektivitet. Vi ser tekniker som T2-säkerhetschip, processor, internminne och kontroller för Thunderbolt samt Neural Engine i en och samma krets. Den sistnämnda kommer med 16 egna kärnor och ska klara av elva biljoner operationer per sekund.

16 miljarder transistorer huserat inuti systemkretsen. Här ser vi åtta processorkärnor med fyra högpresterande kärnor och fyra kärnor med fokus på mindre krävande belastningar. Apple hävdar att M1 kommer att erbjuda världens bästa prestanda per watt. Detta med två gånger prestanda per watt jämfört med ”den snabbare PC-kretsen”.

Även grafikprocessorn inuti M1 kommer med åtta kärnor. Här hävdar Apple att M1 kommer med världens snabbaste integrerade grafikprocessor med 2,6 TFLOPs beräkningskraft.

M1 nyttjar även vad som kallas för ”Unified Memory”. Detta innebär att processor, videominnet för dessgrafikkrets och internminnet alla brukar samma minnespool. Detta samt andra förbättringar och nya tekniker ska enligt Apple ha sänkt strömkonsumtionen rejält. Upp till 60 procent bättre energieffektivitet hävdar Apple att de första M1-utrustade enheterna kan erbjuda.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid