Apple och Samsung har en stundvis väldigt kylig relation vad gäller smartphones och surfplattor, men trots det fortsätter Samsungs leverans av Apple-designade systemprocessorer för Iphone och Ipad, och det är ett samarbete som tycks fortsätta under 2015.

Det råder alltid en mängd frågetecken när det kommer till Apples systemprocessorer, dels då specifikationerna ofta hålls hemliga så långt som möjligt och dels för att de inte använder tredjepartsdesignade processorer som Qualcomm Snapdragon, Nvidia Tegra eller Samsung Exynos. Istället råder förvånansvärt tunga modifikationer, och Apple har varit flitiga med att rekrytera erfaren personal inom processorarkitektur från flera håll.

Det finns flera anledningar till att Apple letar efter alternativa källor för tillverkning av systemprocessorer till sina mobila enheter. Delvis påverkar de dispyter som råder mellan de båda företagen på marknaden för mobiltelefoner och surfplattor, och delvis påverkar den publicitet som följer av ett samarbete på en front parallellt med stämningar på en annan.

Tidigare i år rapporterade Wall Street Journal att Apple sökt sig till TSMC för 2014 års upplaga av systemprocessorer i 20 nanometer som därmed skulle bli den första upplagan som inte använder sig av Samsungs tillverkningsprocesser. Bytet av tillverkare beror delvis på grund av den kyliga relationen med Samsung, men kan även hänga ihop med Apples rekrytering av före detta ATI- och AMD-anställda med expertis inom grafik, som i sin tur antyder att Apple arbetar på en egen grafikprocessor.

En djungel av tillverkningstekniker

Nu rapporterar dock Korea Economic Daily att Apple inlett avtal med Samsung för 2015 och i det fallet kommer det röra sig om Samsungs finFET-teknik i 14 nanometer. Vad som gör det särskilt intressant är att Apples avtal med TSMC sträcker sig över tre år, vilket därmed infikerar att Apple kommer sprida ut sin tillverkning över flera tillverkare – och eventuellt erbjuda mer än en processormodell med olika tillverkningsprocesser.

En annan faktor kan vara att man vill minimera risken för förseningar genom att inte förlita sig på endast en tillverkningskälla, eller att den systemprocessor som planeras för 2015 helt enkelt kräver Samsungs tillverkningskapacitet och tillverkningsprocess. Dessutom har Semiaccurate rapporterat att Apple köpt till sig andelar av en Globalfoundries-fabrik för att bana väg för att inom några år kunna tillverka sina processorer helt på egen hand eller i nära samarbete med Globalfoundries.

I och med att Apple fortsatt håller sina planer hemliga in i det sista kommer vi helt enkelt behöva avvakta för att se hur det faktiskt ligger till. Men med allt kraftfullare systemprocessorer från Samsung, Qualcomm och Nvidia är det troligt att Apple kommer fortsätta öka sin satsning på egendesignade processorer för att bibehålla konkurrenskraftig prestanda.

Källa: Korea Economic Daily via Macrumors

Relaterade nyheter


6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Carl HolmbergIrrelevantElephant Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
IrrelevantElephant
Gäst
IrrelevantElephant

Det är ett rykte och inget annat. Ingen av parterna har så vitt jag vet uttalat sig om huruvida det stämmer eller inte, men jag antar att citattecken runt rubriken eller ett inledande ”Rykte: ” hade lett till ett färre besöksantal.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”IrrelevantElephant”]Det är ett rykte och inget annat. Ingen av parterna har så vitt jag vet uttalat sig om huruvida det stämmer eller inte, men jag antar att citattecken runt rubriken eller ett inledande ”Rykte: ” hade lett till ett färre besöksantal.[/quote]

Därav att det nämns i sista stycket samt flera ställen under den löpande texten att vi ännu inte vet med säkerhet. Det kunde framgått tydligare i rubrik och ingress, men jag kan garantera dig att det inte rör sig om någon konspiration.

IrrelevantElephant
Gäst
IrrelevantElephant

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”IrrelevantElephant”]Det är ett rykte och inget annat. Ingen av parterna har så vitt jag vet uttalat sig om huruvida det stämmer eller inte, men jag antar att citattecken runt rubriken eller ett inledande ”Rykte: ” hade lett till ett färre besöksantal.[/quote] Därav att det nämns i sista stycket samt flera ställen under den löpande texten att vi ännu inte vet med säkerhet. Det kunde framgått tydligare i rubrik och ingress, men jag kan garantera dig att det inte rör sig om någon konspiration.[/quote] Må så vara, men rubriken är det första man utgår ifrån innan man klickar… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”IrrelevantElephant”]Må så vara, men rubriken är det första man utgår ifrån innan man klickar sig vidare till artikeln, och i det här fallet är den missvisande och inget annat. ”Apple och Samsung i fortsatt samarbete för 2015” är konstaterande av fakta. Att det sedan framgår att det bara är ett löst rykte i artikeln spelar mindre roll.[/quote]

Absolut, och rubriken är därför uppdaterad så som den var avsedd. Men att rubriken skulle vara medvetet missvisande är inte korrekt.

IrrelevantElephant
Gäst
IrrelevantElephant

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”IrrelevantElephant”]Må så vara, men rubriken är det första man utgår ifrån innan man klickar sig vidare till artikeln, och i det här fallet är den missvisande och inget annat. ”Apple och Samsung i fortsatt samarbete för 2015” är konstaterande av fakta. Att det sedan framgår att det bara är ett löst rykte i artikeln spelar mindre roll.[/quote] Absolut, och rubriken är därför uppdaterad så som den var avsedd. Men att rubriken skulle vara medvetet missvisande är inte korrekt.[/quote] Genast mycket bättre 🙂 Det tror jag inte heller att det var, och jag är ledsen om mitt första… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”IrrelevantElephant”]Det tror jag inte heller att det var, och jag är ledsen om mitt första inlägg gav sken av det.[/quote]

Inga problem, och tack för påpekandet 🙂