Apple och Samsung har under året låst sina horn i en global patentkonflikt, något som inte bara kan orsaka säljstopp för de båda företagen. Deras mycket nära affärsrelation som funnits ser ut att vara helt bortblåst. Apple försöker nu hitta andra källor än Samsung för sitt stora behov av DRAM och NAND-kretsar, och riktar sina blickar mot de japanska företagen.

Apple och Samsung har stått varandra väldigt nära mycket länge, det var bland annat Samsung som sålda NAND-kretsar till 50% av priset till Apple. Det här hjälpte dem att få sitt stora genomslag med iPod då man kunde lägga sig under konkurrenterna i pris och kapacitet för mp3-spelare. Samsung står även bakom många andra nyckelkomponenter i hela Apples produktportfölj, och har varit deras största leverantör tidigare.

design_hero20100901

Samsung var nyckeln till Apples stora genomslag när första generationen iPod släpptes

Men de rättsliga konflikterna tär på företagen, och Apple söker sig nu till annat håll för inköp av sina DRAM och NAND-kretsar för att mindre behöva förlita sig på Samsung. Vinnarna i konflikten ser ut att bli de japanska bolagen Elpida och Toshiba enligt Digitimes, som de redan köpt in mindre antal DRAM och NAND-kretsar ifrån sedan tidigare.

Men nu söker Apple att utöka sina beställningar från Toshiba på NAND-kretsar, och Elpida för DRAM. Som tidigare känt tänker Apple inte låta Samsung tillverka deras kretsar för iPhone och iPad som tidigare, utan det blir TSMC man vänder sig till. Man har redan påbörjat tillverkningen av Apple A5 på 40nm, och även Apple A6 ska tillverkas hos TSMC på den nya tillverkningsprocessen 28nm.

Samsung står idag för 40% av DRAM-marknaden, och förblir den största NAND-tillverkaren med över 30% av de globala marknadsandelarna. Apple har alltid varit det företag med störst efterfrågan på NAND och en viktig kund för Samsung som är en stor leverantör av andra komponenter än just DRAM och NAND.

Relaterade nyheter:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
nussse Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
nussse
Medlem
nussse

Håller man på för mycket med dessa lekar biter man sig själv tillslut i svansen.