Förra året introducerade Apple ett reparationsprogram för tredjepartsreparatörer. Programmet lanserades till en början främst i USA och med iPhone som exklusiv produkt. Nu expanderas programmet till Mac i Sverige.

Det nya programmet, som kallas Independent Repair Provider Programme to Mac, öppnar för en ny typ av reparatör att genomföra reparationer av Apple-datorer. Innan programmet fanns var det endast Apple-butiker och certifierade Premium-butiker som fick ta emot reparationsärenden. Butiker som deltar i det nya programmet kan visserligen inte genomföra garantiärenden men de kan åtminstone byta ut trasiga skärmar, batterier och liknande med tillgång till äkta komponenter och reparationsinstruktioner.

Apple har länge kritiserats för sin hårda inställning till trejdepartsreparationer. Företaget jobbar aktivt med att stå emot förslag från Right to repair-rörelsen i USA, som bland annat vill lagstifta om bättre tillgång till komponenter.

Om programmet för Mac-datorer liknar det program som redan är tillgängligt för iPhone, inkluderar det främst stora komponenter som kan bytas ut i datorerna. Reparationer som görs av enstaka komponenter på moderkort möjliggörs till exempel generellt inte av programmet, eftersom Apple inte genomför sådana reparationer.

Svenskar redan med på tåget

I Sverige har ett företag redan bekräftats som reparatör för Mac-datorer i det nya programmet. Sandgren Electronics AB driver bland annat smartphonereparationer i Sverige och säger att de har valt att inte genomföra Mac-reparationer tidigare på grund av bristen på pålitliga komponenter och att de nu kan tänka om.

För att få tillgång till komponenter och bli del i programmet kräver Apple en certifiering efter en utbildning. Apple menar att det är viktigt att reparationer genomförs av utbildade reparatörer och äkta komponenter. Det nya programmet ska då göra den typen av reparation mer tillgänglig.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid