Apple ska nu ha bestämt sig helt för att skippa Intel-processorer i sina bärbara datorer och istället fokusera på att utveckla egna lösningar som ska börja dyka upp under år 2020.

Det har under en tid ryktats att Apple planerar att sluta använda Intel-processorer i sin bärbara datorer och istället utveckla egna kretsar. Nu rapporterar Bloomberg att deras källor bekräftar ryktena och att vi kan komma att se Apples egna processorer dyka upp så tidigt som år 2020.

Att Apple börjar använda egenutvecklade processorer i sina Mac-datorer skulle, utöver företagets planer på en mer universal mjukvaruplattform, även leda till att företaget kan lansera nya Mac-datorer i sin egen takt. I dagsläget är Apple bundna till Intels processorlanseringar när det kommer till att kunna lansera nya Mac-datorer. Men med egenutvecklade processorer skulle man kunna planera lanseringarna av nya Mac-datorer i samma takt som Apples egna processorer färdigställs.

Annons

Apples initiativ som går under kodnamnet ”Kalamata” är fortfarande i ett tidigt skede av utvecklingen. Målet är att få en mer sömlös interaktion mellan företagets produkter som Macs, Iphones och Ipads och deras operativsystem.

Tillsammans med de nya processorerna utvecklar Apple en ny mjukvaruplattform som innanför företagets väggar kallas ”Marzipan”. Denna plattform ska låta Iphone och Ipad-program att köras på Mac-datorer, både bärbara och stationära. Trots att processorerna inte väntas stå redo förrän år 2020 nämner Bloomberg att denna mjukvaruplattform kan komma att göra sin debut redan i år.

En stor del av Intels årliga inkomst kommer från Apples användande av Intels processorer. Efter att denna nyhet blev offentligt känd så tappade Intels aktier omkring sex procent i värde, det största fallet under en och samma dag som Intel sett under de senaste två åren.

Annons

Vid skrivande stund har varken Intel eller Apple kommenterat på uppgifterna från Bloomberg.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid