Vid sidan av sin nya Macbook Pro-modell presenterade Apple en ny 5K-skärm för sina datorer. Den tillverkas dock inte av Apple själva utan av LG.

LG UltraFine 5K heter den nya ”Apple-skärmen” och betyder att teknikjätten mer eller mindre lägger ner sin egen skärmsatsning. Apple har under många år tillverkat egna skärmar för sina datorer som Mac Pro och externa skärmar för Macbook. Uppdateringarna av skärmfamiljen har dock varit bristfällig och nu verkar det som att Apple kastar in handduken för gott.

5K-upplösning och stort färgomfång

Under gårdagens Macbook Pro-event påtalade man nämligen att Apple tillsammans med LG utvecklat den nya 5K-skärman LG Ultrafine. IPS-panelen på 27-tum har en upplösning på hela 5 120 x 2 880 pixlar och levererar ett stort färgomfång (P3). Även ljusstyrkan är väl tilltagen på 500 nits.

Ser man till skärmens design är den förvånansvärt svart för att vara en Apple-produkt men borde åtminstone matcha väl till Mac Pro. På skärmen hittar vi även ett gäng olika anslutningar och inte helt oväntat är det fokus på Thunderbolt och USB Type-C. En Thunderbolt 3 och tre USB 3.1 Type-C-kontakter sitter baktill på skärmen. Apple påpekar också att deras nya Macbook Pro-datorer laddas genom samma Thunderbolt 3-kabel som skickar bildsignal till LG:s nya skärm. Framtill på skärmen hittar vi en kamera, integrerad mikrofon samt integrerade högtalare.

Den förhållandevis enkelt designade skärmen ska komma ut på marknaden i december månad. Prislappen för LG Ultrafine 5K landar då på 13 390 kronor inklusive moms.

Rubrik

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Martin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Martin
Gäst
Martin

Apple har köpt paneler från LG i många år. Nyheten här borde vara att Apple slutar sätta en egen ram runt LG-panelen, vilket i sig är en stor nyhet. Finns ingen anledning att ge bilden av att Apple någonsin tillverkat sina skärmar själva fullt ut.