Franska Archos var faktiskt en av de absolut första tillverkarna att ge sig på Googles Android-operativsystem i surfplattformat. Archos har redan idag ett gediget utbud av Android-baserade surfplattor i sitt sortiment och i juni 2011 ska detta ökas på med en ny generation där vi bland annat hittar en Cortex-A9 processor med dubbla 1,6 GHz kärnor.

Archos kommer alltså att använda samma ARM-baserade processorarkitektur som de flesta stora aktörerna på marknaden idag. Både NVIDIA och Apple använder exempelvis den nya Cortex-A9 CPU-arkitekturen i sina senaste applikationsprocessorer (Tegra 2 resp. A5) men som de flesta av dagens kretstillverkare har man nöjt sig med en klockfrekvens på 1 GHz.

Archos avslöjade att man med sin nionde generation tabletprodukter satsar så högt som 1,6 GHz med dubbla CPU-kärnor, vilket i teorin bör ge upp till 60% högre beräkningskraft. Exakta specifikationer eller tillverkare för de nya SoC-kretsarna är oklart, men kan Archos även få in en kraftfull grafikdel i sina nya surfplattor kan det bli en mycket intressant skapelse att följa.

archos-gen5
Bildkälla: Le Journal du Geek

Andra nyheter för den nya generationen ska vara en tunnare, lättare och mer stryktålig design. Samt ett nytt 3G-modem och stöd för mekaniska hårddiskar. Archos poängterade att en 250GB hårddisk kostar lika mycket som en 32GB SSD-enhet och ger betydligt bättre lagringskapacitet. Troligtvis fortsätter man att designa surfplattor både med SSD och HDD som lagringsmedie.

A101it_design_1

Archos ska lansera sin nya laddning av surfplattor med Android 3.0 ”Honeycomb” under juni månad, troligtvis i en mängd olika utförande och storlekar där priserna väntas ligga på mellan 1 000 – 5 000 kronor inklusive moms.

 

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Swedish BerserkAnton KarmehedKlockradio Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Nu börjar det bli lite mer intressant. Archos har bra prissättning på sina plattor nu så förhoppningsvis följer dessa i samma spår.

Klockradio
Medlem
Klockradio

Själv så skulle jag föredra en liten SSD..

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja deras priser är det inget fel på. Tyvärr finns det inga gratis måltider, särskilt inte på teknikmarknaden och jag är rädd för att man sparar in en del på skärmpanelerna t.ex. Just skärmen och dess digitizer (som avgör hur effektiv touchtekniken blir) är en av de viktigaste komponenterna i en surfplatta och kvalitén på dem är väääldigt svår att avgöra bara på specifikationer. Men kan man få in en vettig skärmpanel också då börjar det verkligen likna något.[/quote]

Jo det är klart skärmen kan vara det man sparar in på.