GeForce GTX 690 är inte bara marknadens kraftfullaste grafikkort, det är också ett av de mest strömhungriga och tillika värmealstrande. Även om Nvidia faktiskt gjort ett bra jobb med referenskylaren finns det plats för optimering, något Arctic Cooling tagit fasta på med Accelero Twin Turbo 690.

Kylartillverkaren Arctic Cooling är välkända för sina grafikkortslösningar och på senare tid har man bland annat lanserat ett flertal kylare med både vatten och luft som kylmedie. Med Accelero Twin Turbo 690 är det däremot enbart luftkylning som gäller – men inte vilken som helst. Kylaren som väger 805 gram bygger på en rejält tilltagen aluminiumkylfläns som med kopparinlägg för grafikkretsarna och tio stycken 6 millimeters värmeledningsrör leder värmen vidare till 86 separata aluminumflänsar.

twinturbo2

twinturbo3

På kylflänsen har Arctic Cooling monterat inte en utan två kylfläktar med en diameter på 120 millimeter. Fläktarna är som väntat PWM-styrda och tillverkaren poängterar att kylaren ska vara hela 13 gånger tystare än Nvidias referenskylare. Kylaren ska erbjuda en kylningskapacitet på 400 watt och kyler inte bara grafikkretsarna utan även kortets minneskretsar, spänningsregulatorer och SLI-bryggan.

twinturbo

Arctic Cooling Accelero Twin Turbo 690 skeppas med förapplicerad MX-4 kylpasta och ska dyka upp på marknaden den 10 september. Prislappen landar på väl tilltagna 169,95 dollar – motsvarande 1 500 kronor inklusive moms.


Relaterade artiklar:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Niabureth Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

Man blir lite sugen, men priset är en aning stelt. Är synd att Nvidia inte kunde fixa en vettig kyllösning från början.