Arctic MC101 är en av de mer spännande mediadatorer vi sett hittills i år. Hjärtat i systemet är AMD:s nya Trinity-arkitektur och APU-kretsarna ur A10 och A8-serien som faktiskt inte har lansering förrän i morgon. Allt inpackat i ett slimmat och stilrent aluminiumchassi.

Arctic MC101 ska enligt tillverkaren vara riktad mot de mer krävande mediaentusiasterna där vanlig videouppspelning ska kunna varvas med regelrätta spelsessioner. Systemet kan konfigureras med de mobila APU-kretsarna AMD A10-4600M eller AMD A8-4500M och upp till 8GB DDR3-minne. De fyrkärniga processorkretsarna bjuder även på relativt hög grafikprestanda genom Trinity-arkitekturens nya och uppdaterade grafikdelar, något vi kommer att kika närmare på under morgondagen när AMD:s officiella lansering går av stapeln.

arcticMC101

MC101 har även plats för både en mSATA-enhet samt två 3,5 tums enheter för vanliga mekaniska hårddiskar. Andra trevliga funktioner är en integrerad TV-tuner för det digitala marknätet (även HD-stöd), 4-i-1 kortläsare (SD/MMC/MS/XD), eSATA/USB2.0 ingång samt tre USB 3.0 ingångar, integrerat IR-öga och trådlöst 802.11n WiFi. Några av USB-portarna och övriga anslutningar hittas på sidan av chassit för lättare åtkomst. Tillverkaren har även utvecklat en dedikerad kontrollapplikation för systemet som med namnet Remote MC finns att ladda ner för Android och iOS.

Arctic har lyckats klämma in det hela i ett 30mm högt chassi av borstad aluminium som mäter 200 x 160 x 30 mm (BxDxH). MC101 ska även vara tyst trots sin relativt kraftfulla hårdvara och sina begränsade mått. Enligt Arctic ska systemet vara närmast ljudlöst vid lägre belastning och systemets fläkt ska bara behöva aktiveras vid tyngre belastning och trots allt hålla en låg ljudnivå, men några konkreta uppgifter för detta finns inte tillgängligt för tillfället.

arcticMC1013

Arctic har börjat ta emot förhandsbokningar av sin MC101-serie redan idag, men de första leveranserna väntas inte gå ut förrän den 15 juni. Priserna börjar på 299 euro (runt 3 000 kronor) för barebonemodellen med A8-processor, 4GB RAM men utan hårddisk och operativsystem. Toppmodellen med AMD A10-4600M processor och 1TB-hårddisk, 4GB RAM och Windows 7 Home Premium kostar 539 euro (runt 5 300 kronor) på Arctics webbplats.

mc101spec


Relaterade artiklar:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MemescaesarSwedish BerserkDynamiteN Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Olle Kemi
Medlem
Olle Kemi

den där barebone modellen var ju värd ändå , ha en ssd hemma som ja ha i min nuvarande htpc , med e350 fusion, mitt nuvarande system gick på 3500 totalt.

Svensken
Medlem
Svensken

Ser fin ut! Kan man köpa chassit löst tro? 🙂 Annars bra pris för ett såpass kraftfullt system.

Caesar
Medlem
Caesar

Tycker nog att det är värt att nämna att toppmodellen även innehåller en 128GB SSD och 8 (inte 4)GB RAM.

Med tanke på att Anton verkar ha läst i fel kolumn återstår ju frågan om det är topp- eller mellanmodellen som kostar 539USD.
Edit: Eller är det bara bilden som är fel?

Memes
Gäst

The spec picture is not right. configs have been changed since the first PR back in february.