ARM har blivit ett företag att räkna med på teknikmarknaden och deras processorlicens är hjärtat i nästan alla smartphones på marknaden idag. Intel börjar arbeta sig in på mobilmarknaden men nu säger ARM att processorjätten har en lång väg kvar innan man blir ett reellt hot.

ARM har under många år satsat på energisnåla processorarkitekturer och detta har gett rejält med utdelning i takt med att fokus flyttas mot bärbara teknikprodukter med batteridrift. Dagens ARM-processorer är kraftfulla nog att klara av en imponerande bredd av applikationer och parat med en mycket låg energiförbrukning har kretsarna varit ypperligt lämpade för smartphones och surfplattor.

Världens största processortillverkare Intel vill givetvis ta del av kakan, inte minst då marknaden för deras x86-arkitektur börjar tappa sitt moment. Intel jobbar vidare med energisnåla plattformar med sin Atom-arkitektur i Mr.-Noel-Hurley1spetsen. Men trots en förhållandevis hög beräkningsprestanda – oftast högre än i de kraftfullaste ARM-kretsarna – har Intel lång väg att gå innan man kan hota på telefonmarknaden menar ARM. Anledningen är enkel, energiförbrukningen är fortfarande alldels för hög i jämförelse med ARM:s arkitektur som från grunden är utvecklad för strömsnåla produkter.

Annons

”A comparison between the market shares of handsets and tablet PCs equipped with ARM-architecture processors and models equipped with Intel processors clearly shows that ARM has a significant upper hand in power consumption. […] For Intel, the rival is not ARM but the powerful ARM army consisting of chip vendors including Qualcomm, Nvidia, Texas Instruments and MediaTek,” säger Noel Hurley, marknadsföringschef på ARM.

Intel är för närvarande på väg att sjösätta sin senaste Atom-plattform Medfield och processorkretsen Intel Atom Z2460 i mobiltelefoner där Motorola Razr M kan bli först ut på marknaden. En krets som enligt taiwanesiska tillverkare ska ge bättre prestanda än ARM-baserade motsvarigheter men samtidigt dra betydligt mer ström än sagda kretsar.

Noel Hurley påpekar också att Windows RT kommer ge ARM-arkitekturen nya möjligheter att slå sig in på en marknad som annars varit något av Intels hemmaplan, bärbara datorer och mer produktiva enheter.

Vi är ganska övertygade om att Intel har en annan syn på saken men klart är åtminstone att ARM och deras partners inte kommer ge vika för den amerikanska processortillverkaren i första taget.

Annons


Relaterade artiklar:

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Henrik BerntssonJacob HugossonjannesssMorkulTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hasseb64
Medlem
hasseb64

Man kan inte annat än gilla ARM, de sätter oerhört stor press på INTEL som ju är ett av världens största och mest lönsamma företag. 75 ggr större omsättning…

this
Medlem
this

Ska bli spännande det här, Intel har ju väldigt stora resurser men ARM har å andra sidan byggt upp ett nätverk av kunder under en längre tid.

Jacob Hugosson
Medlem

Jag anser inte att Intel konkurrerar direkt med ARM. Intel konkurrerar mot Qualcomm, Texas Instruments m.fl. som har väldigt många års erfarenhet inom det här området precis som Noel Hurley säger. Jag tror definitivt att Intel kommer ha en plats på smartphonemarknaden framöver, den stora frågan är hur betydelsefull marknadsandelen blir? Intels fördel är ett minst sagt enormt kapital som tillåter företaget att ligga i framkant inom tillverkningsteknik. Men även giganter stöter på problem, deras 22 nanometer LP-process är ju försenad ett antal kvartal så ersättaren till Medfield kommer dröja… 😛 Det är inte David mot Goliat det handlar om,… Läs hela »

Micke
Medlem
Micke

Precis Jacob. Är det inte x86 som konkurrerar med ARM? Intel konkurrerar med Qualcomm, TI, nVidia. Kan man säga.

Så länge x86 är en mindre strömeffektiv design än ARM så kommer intel ligga i underläge. Dem försöker väl jämna ut spelfältet med sin överlägsna tillverkningsteknik. /s

Tempel
Medlem
Tempel

Den fördelen ARM har är att licenstagarna kan skräddarsy sina kretsar och lägga till det fom vill ha i just sitt SOC. Det tror jag aldrig Intel kommer släppa på. Det blir köp den här SOCen eller låt bli. Men Intel har en stor fördel i sin tillverkningskapacitet och tillverkningsteknik. Det kan väga över.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”shaglord”]Precis Jacob. Är det inte x86 som konkurrerar med ARM? Intel konkurrerar med Qualcomm, TI, nVidia. Kan man säga. Så länge x86 är en mindre strömeffektiv design än ARM så kommer intel ligga i underläge. Dem försöker väl jämna ut spelfältet med sin överlägsna tillverkningsteknik. /s[/quote]Intel är den enda som officiellt har planer på att ta sig in på smartphonemarknaden, därför jag bara nämner dom i samband med x86. Man skulle kunna räkna med AMD i x86 också [u]i det här sammanhanget[/u], men dom har inte öppet samma visioner som Intel att konkurrera på smartphonemarknaden och deras senaste roadmaps… Läs hela »

Jannesss
Gäst
Jannesss

Ja vart har ni fått fram att den intels mobile atom ska dra mycket ström. Har oxå läst på seriösa sidor att den inte gör de. Samma eller mindre som dagens ARM.

Tex på standby och taltid tar den mindre ström än iphone4s.

jannesss
Gäst
jannesss

För att inte tala om minnena.
Intels ddr2 går i 667 mhz.
Medans arm går i 200mhz.

Dock kommer arm med 533mhz i Q3, dvs typ snart. Men när de sen kommer i en telefon osv lär ju dröja. Motorolas kommer ju snart.

jannesss
Gäst
jannesss

Singelchannel från arm 😉

Morkul
Medlem
Morkul

Ser att många tar upp energiförbrukningen som ARMs stora fördel, det håller jag inte med om. Den stora fördelen ser jag i att CPUn är så pass enkel att tillverka att det kostar en bråkdel av vad en X86 CPU gör.

Köper in i batchar om 1000st på jobbet och när vi tittar på Intels billigaste CPU så är den nästan 10 gånger dyrare.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”jannesss”]För att inte tala om minnena.Intels ddr2 går i 667 mhz.Medans arm går i 200mhz. Dock kommer arm med 533mhz i Q3, dvs typ snart. Men när de sen kommer i en telefon osv lär ju dröja. Motorolas kommer ju snart.[/quote]Det där stämmer inte, det finns allt ARM-baserade systemprocessorer som använder mycket snabbare minnen än så. I Asus Transformer Infinity kommer Tegra 3-kretsen med 1 600 MHz DDR3L-minne. Det här är på en 32-bit buss precis som Intel Medfield, som däremot enbart har stöd för LPDDR2. Senaste generationens systemprocessorer har en 64-bit minnesbuss, om vi bortser från Tegra 3… Läs hela »

jannesss
Gäst
jannesss

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”jannesss”]För att inte tala om minnena.Intels ddr2 går i 667 mhz.Medans arm går i 200mhz. Dock kommer arm med 533mhz i Q3, dvs typ snart. Men när de sen kommer i en telefon osv lär ju dröja. Motorolas kommer ju snart.[/quote]Det där stämmer inte, det finns allt ARM-baserade systemprocessorer som använder mycket snabbare minnen än så. I Asus Transformer Infinity kommer Tegra 3-kretsen med 1 600 MHz DDR3L-minne. Det här är på en 32-bit buss precis som Intel Medfield, som däremot enbart har stöd för LPDDR2. Senaste generationens systemprocessorer har en 64-bit minnesbuss, om vi bortser från… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”jannesss”]Men det är ju knappast en mobiltelefon!Sen förstår jag inte varför nordichardware skriver som om att de med strömförbrukning är sant. Det är ju bara snack från ARM för att sälja mera. Dom är ju livrädda när intel kommer med en strömsnål som är mycket bättre.[/quote]Ska jag lista den stora mängden andra exempel som är mobiltelefoner? 😉 Det har funnits systemprocessorer med ARM som kört minnen snabbare än 200 megahertz väldigt länge. Vi utgår ifrån vad ARM säger i artikeln, självklart håller ARM kolla på Intel. Men till dess att Intel har en betydelsefull andel har dem inte så… Läs hela »

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”Morkul”]Ser att många tar upp energiförbrukningen som ARMs stora fördel, det håller jag inte med om. Den stora fördelen ser jag i att CPUn är så pass enkel att tillverka att det kostar en bråkdel av vad en X86 CPU gör.

Köper in i batchar om 1000st på jobbet och när vi tittar på Intels billigaste CPU så är den nästan 10 gånger dyrare.[/quote]
ok intressant, vilka modeller är det som priserna gäller då?