Small preview image

ARM Cortex A9 är arkitekturen bakom nästa generations mobila processorer och som vi tidigare avslöjat kommer vi att få se dubbelkärniga modeller på upp till hela 2GHz med en strömförbrukning runt 0.25W för vardera kärna. Detta får Intels strömsnåla Atom-processor att se ut som ett strömslukande monster och nu vill ARM visa att man trots betydligt lägre strömförbrukning inte snålat in på prestandan i Cortex A9.



I en videojämförelse publicerad på Youtube har ARM jämfört två system där det ena använder sig av en 1,66GHz Atom CPU medan det andra nyttjar en dubbelkärnig Cortex A9 på endast 500MHz.


I testet kör man lite enkel webbsurfning som är ett av de vanligaste användningsområdena för enheter med dessa CPUer. Trots att testplattformen med Cortex A9 inte får hjälp av en GPU i detta fall klarar den sig anmärkningsvärt bra trots sin låga klockfrekvens.


När och hur vi får se Cortex A9 arktiekturen på marknaden är oklart. Cortex A8-arkitekturen används idag av bland annat Apple iPhone men även nyare Snapdragon processorer baseras på denna arkitektur.




Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid