Inte helt oväntat så kommer ARM-baserade system inte att kunna köra x86-applikationer enligt Microsoft. Det här betyder att i princip hela ekosystemet som byggts på idag ända fram till Windows 7 inte fungerar om man kör kombinationen Windows 8 och ARM. Däremot ska samtliga appar i Metro fungera oavsett om man använder ARM eller x86.

Vad många kanske räknade med från början är att ARM inte kommer kunna köra x86-kod. x86-emulering är någonting Microsoft inte heller tänker möjliggöra, då den krävande processen märkbart skulle påverka prestanda och batteritid för ARM-baserade system, och få deras nya ekosystem de försöker bygga att se dåligt ut hos slutanvändare.

Microsoft säger dock att man arbetat hårt med drivrutiner för olika typer av skrivare, tillbehör och kringutrustning för att få det att fungera ”out of the box” med ARM. Medan större delen mjukvara blir inkompatibel ihop med ARM, så ska den hårdvaran som finns fortfarande vara kompatibel med ARM.

Oavsett systemprocessor ska samtliga appar fungera i Metro

Men vad man tänkt göra framöver är att få de flesta applikationerna att stödja både ARM och x86. När man skriver en app för Windows 8:s Metro-läge så ska verktygen finnas tillgängliga enligt Microsoft, för att se till att koden fungerar oavsett om systemprocessorn är ARM eller x86-baserad.

ARM har en uppförsbacke att resa i även om Microsoft omfamnat arkitekturen, och utan stöd för äldre program kan det komma att förvirra många användare till en början. Men vi tycker att Microsoft gjort helt rätt i att alla applikationer eller ”appar” i Metro, ska fungera oberoende på vilken arkitektur som processorn eller SoC:n använder sig av.

Fokuset idag när man talar om Windows 8 och ARM är inte desktop-miljö utan surfplattor, med deras Metro-gränssnitt. Det här är en bra början så att utvecklarna får tid på att utveckla mer kompatibel mjukvara för Windows 8 i ordinarie skrivbords-miljö innan man börjar försöka få ut ARM i bärbara och små stationära datorer.

Källa: XbitLabs

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid