Som hjärtat i majoriteten av världens mobila teknik blickar ARM framåt mot nya tillverkningstekniker för att pressa ner effektförbrukningen hos framtida processorer. Nu bekräftar ARM Holdings ett samarbete med TSMC för kretsar baserade på 7-nanometers tillverkningsteknik.

ARM Holdings ligger bakom den ARM-arkitektur som används flitigt i både mobil och stationär teknik, men företaget tillverkar själva inga kretsar. Istället står ARM för det grundläggande arkitekturella arbetet med att ta fram processorkärnor och grafikkretsar, men det är upp till andra företag att licensiera ARM:s design och tillverka fysiska processorer som kan användas i produkter.

7 nanometer redan 2017

En sådan kretstillverkare är TSMC, som tidigare har samarbetat med ARM i utvecklingen av flera av sina nya tillverkningstekniker. Så är fallet med 16-nanometerstekniken som debuterar i större skala i år, samt den kommande 10-nanometerstekniken.

Nu meddelar ARM och TSMC att de även kommer samarbeta med nästkommande generations tillverkningsteknik med 7 nanometer FinFET. Tillverkningstekniken är tänkt att debutera redan år 2017. Då ska det dock påpekas att TSMC:s 7-nanometersteknik blir nära besläktad med 10-nanometerstekniken – skillnaden är just att 7-nanometerstekniken använder FinFET, vilket gör att transistorerna kan göras något mindre.

För ARM:s del är förhoppningen mindre och energieffektivare processorer, som dels kan ge bättre batteritid i mobila enheter men även göra ARM mer attraktivt för datacenter och serverhallar, där det finns en ständig efterfrågan på sänkt elräkning.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid