ASUS Danshui Bay räknas som ett moderkort, men det är allt annat än ett vanligt sådant. Som en medlem i ASUS ROG-familj är Danshui Bay idag endast en prototyp och i ärlighetens namn vet vi inte mycket om detta monster till moderkort. Mer än att vi hittar både en LGA2011 och en LGA1366 sockel på kortet, samt fler minnesplatser än vi kan hålla räkningen på.

ASUS visade upp sitt konceptkort under ett pressevent på Computex och var vad det verkar förtegna om detaljer kring kortets eventuella introduktionsdatum (tidigast i fjärde kvartalet med tanke på LGA2011-plattformens lansering). Inte heller har vi någon information om hur de två processorsocklarna skulle komplettera varandra. Men den kanske bästa frågan är varför detta moderkort ens finns och vad det gör i ASUS entusiastfamilj Republic of Gamers?

ASUS_Danshui_Bay1

Om vi ska försöka oss på en gissning skulle vi tippa att ASUS satsar på ett moderkort som kan driva två separata datorsystem samtidigt, ungefär som DFI:s Hybridmoderkort vi såg under förra året. Vi är dock lite tveksamma till varför man skulle använda sig av de två entusiastplattformarna LGA2011 och speciellt den ganska ålderstigna LGA1366-plattformen. En kombination av kraftfull plattform samt en mindre strömsnål lösning hade kanske känts mer logiskt. Men samtidigt går det inte att säga särskilt mycket utan att veta ASUS tankar bakom projektet, eller om det ens är tänkt som en riktig konsumentprototyp eller bara ett PR-trick.

ASUS_Danshui_Bay6

ASUS_Danshui_Bay4

ASUS Danshui Bay är i alla fall beväpnat till tänderna och bjuder på totalt 14 stycken DDR3-minnesplatser (6 för LGA1366 samt 8 för LGA2011). Men även 22 (!) SATA-portar samt 4 Gigabit Ethernet kontakter. Exakt vilka grafikkortskonfigurationer som kortet skulle erbjuda avslöjar inte ASUS, men moderkortet ska stödja både PCI Express 2.0 samt PCI Express 3.0. 

ASUS Danshui Bay är troligtvis ett totalt onödigt designprojekt, men ett sådant som får oss datorentusiaster att dra på smilgroparna. Att man även passar på att ge en hälsning till det japanska folket efter jordbävningskatastrofen är också värt att nämna.

ASUS_Danshui_Bay5

ASUS_Danshui_Bay3

ASUS_Danshui_Bay2

Källa: ComputerBase.de

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
hirschBirksMean MachineRatAta[BK]Sebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Imlal
Gäst
Imlal

Lite som 990FX moderkorten ”Köp detta moderkort och använd din gamla CPU tills Intel släpper nästa generation av CPU”

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Ganska säker på att Intel inte tillåter försäljning av något med S2011 före lansering ändå. Själv tänker jag mer på gamla ASRock-brädor som hade både S939 och S754.

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote]ASUS Danshui Bay är i alla fall beväpnat till tänderna och bjuder på totalt 14 stycken DDR3-minnesplatser (6 för LGA1366 samt 8 för LGA2011). Men även 22 (!) SATA-portar samt 4 Gigabit Ethernet kontakter.[/quote]

Är inte Viagra billigare än det där kortet? 8)

RatAta[BK]
Medlem
RatAta[BK]

[quote name=”Mean Machine”]Ganska säker på att Intel inte tillåter försäljning av något med S2011 före lansering ändå. Själv tänker jag mer på gamla ASRock-brädor som hade både S939 och S754.[/quote]

Var det inte ASRock som hade ett moderkort som hade stöd för både AMD och Intel oxå?
Eftersom VIA hade chipset till båda platformarna så kunde man med hjälp av ett instickskort lägga till en AMD-processor (eller om det var tvärtom).
Förmodligen kostade instickskortet lika mycket som ett nytt moderkort dock… 🙂

Fredrik
Medlem
Fredrik

Får för mig att Shamino är inblandad… 🙂

http://kingpincooling.com/forum/showthread.php?t=1188

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”hirsch”]Får för mig att Shamino är inblandad… 🙂

http://kingpincooling.com/forum/showthread.php?t=1188%5B/quote%5D
Han jobbar på ASUS, så det är ju inte direkt oväntat. 🙂

Birks
Medlem
Birks

Sålt, ta bara bort 1366 sockeln samt tillhörande minnes platser, kasta på en X79 och ge oss minst 3st PCI x16 och nya core3d chippet så handlar jag direkt.

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”Mean Machine”][quote name=”hirsch”]Får för mig att Shamino är inblandad… 🙂

http://kingpincooling.com/forum/showthread.php?t=1188%5B/quote%5D
Han jobbar på ASUS, så det är ju inte direkt oväntat. :)[/quote]

Precis! 🙂