ASUS Padfone, en smartphone som dockas i en 10,1″-surfplatta ska närma sig verklighet och nu har de första siffrorna dykt upp på nätet. Systemprocessorn som driver Padfone är inget mindre än Qualcomm MSM8960, mera känd som Snapdragon S4 och bygger på 28nm.

ASUS Padfone var ett intressant koncept vi fick se tidigare i år som var ytterligare ett nytänk från företaget förutom deras Transformer. Tanken är att man har en vanlig smartphone, som man sedan stoppar in i den kompatibla ”plattan” med både skärm och batteri för att få en surfplatta. Telefonen skulle driva hela maskineriet i surfplattan, likt surfplattan i ASUS Transformer-paketet är hjärtat i systemet medan tangentbordet med inbyggt batteri är ett komplement.

Vi rapporterade i fredags om att någon – troligtvis på Lenovo hade testat en helt ny surfplatta med någon variant av Tegra 3 i prestandatestet GLBenchmark. Även någon på ASUS tyckte att det skulle vara intressant att testa deras senaste Padfone som nu dykt upp på nätet. ASUS Padfone har en 960 x 540 qHD-skärm och ska drivas av Qualcomm MSM8960 som ingår i Snapdragon S4-serien.

MSM8960 ska få den nya grafikdelen Adreno 225 och dubbla Krait-kärnor med en klockfrekvens på upp till 1,7 GHz – dock ser Padfone ut att ligga på endast 918 MHz men det är någonting som kan ändras framöver, då det är möjligt att det är ett testexemplar som testats. Operativsystemet som användes med ASUS Padfone var Android Gingerbread 2.3.5, en punkt som också kan ändras när vi närmar oss lansering.

padfone_bench

padfone_bench2

Adreno 225 lägger sig före många andra systemprocessorer och smartphones på marknaden, men hamnar efter klassledande Samsung Exynos 4210 med sin Mali-400MP grafik men inte minst Tegra 3 i grafiktesterna. Jämför man mot Apple A5 ser det även där inte vackert ut då den sopar mattan med samtliga lösningar för Android i grafikväg. Adreno 225 ser mer ut som en uppfräschning av Adreno 220 än någonting helt nytt, dock tror vi ändå att Snapdragon S4 har mycket att bjuda på.

Även om Qualcomms senaste tillskott inte ser ut att imponera på grafikfronten, ska det bli intressant att få se hur deras nya processorarkitektur Krait kommer stå sig mot konkurrensen. De ska även skeppa fyra olika systemprocessorer med den snabbare grafikdelen Adreno 305. Dessa systemprocessorer får även lägre klockfrekvenser på sina processorkärnor, något som talar för att man kommer lägga ett större fokus på en mycket kraftfullare grafikdel i dessa.

Men trots grafikdelen som inte ser ut att imponera, så ser vi ASUS Padfone som en intressant produkt eller i alla fall ett koncept. Det är utan tvekan någonting nytt man har på gång, men den stora frågan är om det är en produkt som kommer mottas av marknaden och konsumenterna? Med detaljer om ASUS Padfone väntas dyka upp under december månad på ett pressevent från ASUS, men det är ingenting vi kan bekräfta i dagsläget inte heller har vi några uppgifter om när Padfone väntas finnas i handeln.

Källa: The Verge

Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
this Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Den presterar ändå imponerande bra med tanke på den lägre frekvensen jämfört med andra modeller. Så det verkar faktiskt lovande.