Tillverkningen av den retroinspirerade spelkonsolen Atari VCS har nu bekräftats avbrytas efter att försäljningen inte levt upp till företagets förväntningar.

Atari bekräftade år 2017 att företaget skulle lansera en ny spelkonsol. Till en början gick denna under namnet Ataribox och sedan ändrades namnet till Atari VCS innan dess IndieGoGo-kampanj drog igång under början av sommaren år 2018. Efter gräsrotsfinansieringen tog det lite mer än två år för konsolen att börja hitta sin väg till de som hade stöttat företagets finansieringskampanj.

Nu står det dock klart att spelkonsolen inte blev någon större kassako för Atari. Enligt företagets senaste finansrapport (PDF) sjönk försäljningen av VCS-enheter och tillbehör från 2,3 miljoner euro år 2021 till endast 0,2 miljoner euro 2022. Alltså ett fall på hela 92 procent över ett år.

Ataris rapport nämner att företaget planerar att lansera nya spel baserade på deras varumärken. Spelkonsolen kommer dock att bli ett minne blott inom en snar framtid. Rapporten nämner hur man har eller ska avsluta ”alla existerande tillverkningskontakt” relaterade till Atari VCS. Däremot överväger företaget att fortsätta utveckla kringutrustning för spelkonsolen via samarbeten och licensavtal. Vi kan således komma att se styrspakar och dylikt från andra tillverkare än just Atari i framtiden. Detta är dock något som återstår att se.

Atari säljer i skrivande stund spelkonsolen till 20 procent reducerat pris via Atari.com så den som vill lägga vantarna på en Atari VCS har fortfarande chansen att köpa en. Däremot ser det inte ut som att lagren kommer att fyllas på när de enheter som finns på i butik idag har sålt slut.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid