Nintendos Wii U har fått en relativt bra säljstart med 400 000 sålda enheter och företaget har som väntat svårt att mätta efterfrågan. Många spelutvecklare är dock inte särskilt positiva till den nya konsolen och en av Ataris grundare är ”förbryllad” över Wii U.

Nintendos senaste konsol är inget vidare prestandamonster och den samlade åsikten kring hårdvaran är att grafiken är bra men att processorn lämnar mycket att efterfråga. Flera spelutvecklare har uttryckt att det är svårt att utnyttja hårdvaran i Wii U på ett optimalt sätt, vilket å andra sidan inte är särskilt ovanligt med nya konsoler. Den stora nyheten i Wii U är istället spelkontrollen med inbyggd pekskärm som kan möjliggöra för en del intressanta lösningar.

Bland kritikerna finns Nolan Bushnell, en av grundarna till Atari som känner att det är slutet på eran för spelkonsoler.

“I actually am baffled by it. I do not think it is going to be a big success. These things will continue to sputter along, but I really don’t think they’ll be of major import ever again. It feels like the end of an era to me.”

En av anledningarna till många analytikers oro är ännu en gång smartphones och surfplattor. Tittar vi på dessa typer av enheter har de på mycket kort tid fått kraftfullare hårdvara som klarar av att leverera mer grafiskt interaktiva speltitlar. Som resultat av detta väntas efterfrågan på Wii U och nästa generations spelkonsoler från Sony och Microsoft vara sämre än föregående. Även molntjänster spelar in som till ett lägre pris kan erbjuda en liknande spelupplevelse utan behov av dyr hårdvara i form av spelkonsoler.

Processorn är inte bara mycket mindre än grafikdelen. Prestandan uppges ligga under Playstation 3 och Xbox 360.

I korthet handlar det om att konsumenter börjat föredra mobila enheter före icke-mobila. Marknaden för så kallade hardcore gamers finns fortfarande kvar, men dessa konsumenter är lägre till antalet än tidigare. Just Nintendo är inte kända för högkvalitativ spel från tredjepartsstudios vilket gör situationen svårare för företaget.

Företaget är dock mer öppna på den fronten än tidigare men frågan är om spelutvecklare är intresserad av konsolen. 4A Games avbröt utvecklingen av Metro 2033: Last Light till Wii U på grund av den svaga processorn. Det kan knappast ses som positivt att detta kommer ut så kort tid efter lanseringen av Nintendos senaste spelkonsol. Vi anser dock att det fortfarande är för tidigt att spå i hurvida Wii U blir en succé eller ej, vi bör ha en tydligare bild efter den viktiga julhandeln.

Källa: New York Times


Relaterade artiklar:

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
OldvikingschoolTempelJens21 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

även om mobila enheter till en grad är kraftfulla så är det en bit kvar tills de ersätter en speldesignad lösning som inte behöver kopplas in utan sitter där och väntar på ens tumme. 🙂

spelkänsla är inte grafik, bara titta på den episka failet som kallas Bf3, grafiskt sett fint optimerat för multicore men spelet känsla lämnar allt övrigt att önska.

korvmos
Medlem
korvmos

Inte så men vilket FPS-spel tycker du har bättre känsla än BF3??

Nicker
Gäst
Nicker

Haha funderar det med, finns det något bättre spel än BF3??

Tempel
Medlem
Tempel

Konsollen är redan död men det har inte med att det är nått förfall utan.

1. Dagens mobiler klarar av tillräckligt avancerad spel och utvecklas fortfarande väldigt snabbt.

2. Dagens highend mobiler går att koppla mot TVn inom två år är det mainstream.

3. Mobilerna finns i sådana mängder att marknaden är så mycket större.

4. Dagens 7-10 åringar är uppfödda att man spelar på mobilen och dessa kommer aldrig bli intresserade av en konsol, för den kan dom ändå inte bära med sig.

cvvcv
Gäst

[b]-Raderad länk-[/b]

[i]Vi klarar oss bra utan främlingsfientligt material och övrig politisk propaganda på NordicHardware. Mvh, Jacob Hugosson.[/i]

Medlem
Clarence Hogland

Varför bryr sig folk om en Has-been? Han är inte relevant i dagens läge.

Och när ska alla idioter sluta förutspå Nintendos fall? Dom gör det jämt. Varenda hårdvaru release Nintendo släpper ”yuck, to weak, to ugly, to worthless” etc etc. Sen i slutändan så står alla journalister där med hjärnsläpp och utvecklar en passande senilitet och glömmer allt skit dom sagt o lovordar Nintendo.

Ta och släpp detta nu, sluta försöka dementera Kungen. Dom har varit i toppen i snart 30 år och ser absolut inte varför dom inte kan vara det i 30 år till.

Jens21
Gäst
Jens21

Wii u är ett skämt det har vi vetat länge.

Jens21
Gäst
Jens21

[quote name=”Tempel”]Konsollen är redan död men det har inte med att det är nått förfall utan. 1. Dagens mobiler klarar av tillräckligt avancerad spel och utvecklas fortfarande väldigt snabbt. 2. Dagens highend mobiler går att koppla mot TVn inom två år är det mainstream. 3. Mobilerna finns i sådana mängder att marknaden är så mycket större. 4. Dagens 7-10 åringar är uppfödda att man spelar på mobilen och dessa kommer aldrig bli intresserade av en konsol, för den kan dom ändå inte bära med sig.[/quote] Ursäkta, men jag är inte intresserad av att ladda min konsol varje kvart. Inte heller… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Jens21″][quote name=”Tempel”]Konsollen är redan död men det har inte med att det är nått förfall utan. 1. Dagens mobiler klarar av tillräckligt avancerad spel och utvecklas fortfarande väldigt snabbt. 2. Dagens highend mobiler går att koppla mot TVn inom två år är det mainstream. 3. Mobilerna finns i sådana mängder att marknaden är så mycket större. 4. Dagens 7-10 åringar är uppfödda att man spelar på mobilen och dessa kommer aldrig bli intresserade av en konsol, för den kan dom ändå inte bära med sig.[/quote] Ursäkta, men jag är inte intresserad av att ladda min konsol varje kvart. Inte… Läs hela »

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Förstår inte allt hat, kollar man på bäst kritiserade spel under den sjunde generationens period dominerade Wii(Eller ja, Nintendos egna titlar).
Nintendo är inte styrt av puckon utan de kan sina grejer.

Medlem
Calle2003

Då får Nintendo klocka upp den lite med en firmwareuppgradering? Nokia gjorde det med sina senaste Symbian mobiler (från 1 GHz till 1,3 GHz) även om det inte behövdes. 😀

Visserligen var CPU:erna specificerade högre än de var klockade, så kanske inte är fallet med Wii U.