OLED är en unik teknik på TV-marknaden och ger likaså en helt unik tittarupplevelse. Jag har nu ”varit med OLED” i drygt två månader och det är hög tid att summera mina inledande och fortlöpande intryck av LG:s häftiga teknik som imponerat stort på de flesta punkter men som bokstavligt talat även har sina mörka sidor.

Redan i mitt första blogginlägg kring ämnet OLED delade jag med mig lite av mina första intryck efter uppackningen av LG 55AE980W – en av de första OLED-TV apparaterna som lanserades på konsumentmarknaden. Jag fokuserade då på det uppenbara, vilket är den makalösa svärta och imponerande kontrastförhållande som kan frambringas med en TV där vi kan släcka ner varje enskild pixel för att visa absolut mörker.

Jag har haft lite svårt att förklara upplevelsen av att vila ögonen på en OLED-TV för första gången men den kanske bästa och mest målande beskrivningen är att jämföra med ”vanliga TV-apparater”. Att jämföra en LCD/LED-TV eller för den delen de flesta plasma-apparater sida vid sida med en OLED ger lite känslan av att man på övriga maskiner har en smutsig hinna framför skärmen. Inte på det sättet att bilden är fläckig utan snarare att den mörkgrå svärtan i traditionella TV-apparater närmast blir ett filter som hindrar bilden från att kännas trovärdig och djup.

Med en OLED-panel och helt svart svärta blir det som att vi river av filtret likt ett sunkigt gammalt plåster och allt känns bara mycket klarare. Svärtan i sig ger en bättre närvarokänsla men nästan lika slående är det närmast obegränsade kontrastförhållandet. Att se scener där kraftigt dagsljus möter bäcksvart svärta ger en närmast unik TV-upplevelse som lär vara en ny upplevelse för de flesta användare.

Bästa och smidigaste 3D-upplevelsen

3D är knappast en av de hetaste tekniktrenderna på TV-marknaden idag och ironiskt nog valde undertecknad just bort 3D-funktionalitet när jag senast köpte TV. Istället för att lägga extra pengar på en budgetpanel med 3D-stöd valde jag att lägga liknande pengar på en mer högkvalitativ plasma-panel från föregående TV-familj där 3D-stödet lyste med sin frånvaro.

Jag har sedan dess sett en hel del filmer i 3D på Bio och oftast varit hyfsat nöjd där Hobbit-triologin och The Avatar varit höjdpunkter som jag faktiskt verkligen uppskattat. För den som likt mig kan uppskatta 3D ska ni vara medvetna om att LG:s OLED TV trots imponerande biovisningar faktiskt gett mig den bästa 3D-filmupplevelsen hittills.

Den stora skillnaden för mig är skärpan och det fokus man får med LG:s snabba OLED-panel. Jag har allt som oftast tyckt det varit svårt att få bra fokus på 3D-filmer i biografer, även riktigt påkostade sådana. På LG 55AE980W kan jag med ett par enkla passiva 3D-glasögon få riktigt imponerande skärpa och fokus i bilden som gör underverk för 3D-känslan. Särskilt Transformers: Age of Extinction som väger upp sin undermåliga handling med en fantastisk 3D-upplevelse.

Med soffan framflyttad cirka 1,5-2 meter från den 55 tum stora TV:n är 3D-filmer riktigt underhållande och det är ett omdöme som delats av alla jag demonstrerat 3D-filmer för.

Längtan efter 4K

Även om helhetsintrycket av LG:s OLED panel är mycket positivt och TVn redan gett mig flera häftiga filmupplevelser har även solen sina fläckar. Det kanske på pappret mest uppenbara är att den första generationens OLED-paneler inte stödjer högre upplösning än FullHD 1080p. I en 55 tum stor TV krävs det att man sitter ganska nära för att man ska påverkas av pixlarna som är fyra gånger så stora som på en TV med 4K-upplösning. Personligen sitter jag som sagt bara någon meter ifrån TV:n när det är filmdags och kan känna att den högre upplösningen gjort skillnad redan vid traditionella 2D-filmer.

Upplösningen blir däremot en tydligare nackdel när vi växlar över till den passiva 3D-tekniken. Tekniken halverar den vertikala upplösningen så att varje öga i själva verket endast ser en bild med upplösningen 1 920 x 540 pixlar. Från 1,5-2 meters avstånd är detta något du kan märka ganska tydligt när filmer visar små detaljer. Det förstör som tur var inte inlevelsen helt och är betydligt mindre märkbart på längre tittaravstånd men som jag sagt vid tidigare tillfällen – 3D på OLED kommer bli magiskt när de nya 4K-panelerna finns på marknaden.

Lite väl mörk framtid

LG är inte sena att slå sig på bröstet för sin svårslagna svärta. Deras slogan ”framtiden ser mörk ut” är fyndig men anspelar ironiskt nog även på i mina ögon en av panelernas största problem. OLED-panelen har nämligen en ful ovana att ge nästan för svart svärta, eller mer konkret tappa detaljer i mörka partier.

Detta var ett fenomen jag inte ens märkte till en början och som jag åtminstone inbillar mig varit ett större problem på den andra av två exemplar av LG 55AE980W jag testat. Tyvärr hade jag aldrig möjlighet att jämföra dem sida vid sida men trots identiska kalibreringar efter mätningar på flatpanelhd.dk har jag haft större problem med detaljförluster i svärtan på den andra TV:n. Patrik_G har i ett sällsynt detaljerat omdöme på Prisjakt.se av syskonet LG 55EA880W lagt upp flera bilder som tydligt illustrerar problemet. Märk väl att LG:s TV där jämförs med en modifierad och tillika legendarisk plasma-TV Pioneer Kuro KRP-500A.

På bilderna ovan kan man tydligt se hur LG:s OLED panel förvisso briljerar med kolsvart svärta men att man samtidigt tappar en hel del detaljer i de mörka partierna. Detta är något som märks mer eller mindre i det mesta material man spelar upp på TV:n. Det går att avhjälpa till viss del med kalibrering men personligen dyker det kontinuerligt upp tillfällen då jag påminns att panelen tappar detaljer i sin svärta och detta utan att en påkostad Kuro-plasma som påminner mig om hur det kunde sett ut.

Banding oavsett TV-teknik

Ett annat ihållande problem som tyvärr är något alla digitala TV-apparater lider av till viss del är vad jag skulle vilja kalla banding. Detta är ett fenomen som syns tydligast i grå och blåaktiga färggradienter där vi istället för en jämn och fin färgövergång möts av mer randiga färgfält. Detta är ett fenomen som till stor del kommer från dagens inspelningsteknik kombinerat med den videokomprimering som används för de flesta videoformat. Förhoppningen är att nya 10-bit bildpaneler i kombination med nästa generations Blu-ray-format ska förbättra situationen men tills dess är det ett bildfenomen som vi får stå ut med – oavsett om vi väljer OLED eller LCD.

OLED_banding

Banding är ett problem som är olika märkbart beroende på videomaterial där hård komprimering tydligare framhäver effekten. Bilden ovan kommer från en testsekvens levererad av LG i MPEG-TS format och en bitrate på 30 megabit per sekund – med andra ord en bra bildkälla. Jag har även sett fenomenet på flera Blu-ray filmer där jag bland annat filmat en kort sekvens ur The Hobbit: Desolation of Smaug där man ganska tydligt ser spår av banding i himeln. Effekten på det uppladdade Youtube-klippet är representativt för vad som syntes live på själva TV:n.

Banding påverkas samtidigt av inställningar på Blu-ray-spelare och HTPC-datorer för hur dessa avkodar videoströmmen du spelar upp. Det betyder att man till viss del kan mildra problemen genom kalibrering och inställningar i ditt system. Men oavsett hur mycket vi skruvar på våra inställningar kommer det aldrig försvinna helt utan att vi får nya och effektivare kompressionsstandarder och bildpaneler.

Outforskade områden och en trots allt svårslagen bildupplevelse

Även om jag plöjt igenom ex antal timmar med filmer, TV-serier och TV-material i olika former så finns det vissa områden jag fortfarande inte hunnit utvärdera så mycket jag velat. Det handlar främst om TV-spel och material med snabba rörelser, exempelvis sport som fotboll och hockey. Det jag sett har lyfts av den imponerande svärtan och kontrastförhållandet men rörelseskärpan är om inte dålig så inte den bästa på marknaden där man stundtals kan märka av oskärpa vid snabba rörelser. Lite ironiskt med tanke på att OLED-paneler i grunden är betydligt snabbare än konkurrerande tekniker, men en kombination av LG:s drivteknik och förhållandevis långsam bilduppdateringsfrekvens i filmer och videosändningar gör att man fortfarande inte kan vänta sig perfekt rörelseskärpa.

4K OLED under andra halvåret 2015

Allt sammantaget är jag fortfarande väldigt positiv till OLED och LG 55AE980W som trots allt bara är första generationens konsumentmodell på TV-marknaden. Svärta och kontrastförhållandet i TV:n kommer garanterat ge de flesta av er en riktig aha-upplevelse de första veckorna och bildkvalitén är verkligen suverän. Samtidigt blir det extra spännande att se hur långt LG kommit med sin andra generations OLED-paneler. Ultrahd-upplösning, 10-bit paneler och kraftfullare bildkretsar lovar gott på pappret och under CES i januari fick jag chansen att undersöka de nya TV-apparaterna lite närmare. LG:s nya 4K-upplösta modeller kommer inte till svenska marknaden förrän under andra halvåret men tills dess kan jag åtminstone bjuda på en summering av mina första intryck från CES 2015.

Nu åter till TV-tittandet medan vi inväntar den nya generationens OLED-paneler!

Övriga delar i bloggserien ”Att leva med OLED”

 

 

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Patrik GårdewallAndreeasFadeeS0urcerr0RTobberian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Stormense
Medlem
Stormense

Tur att man inte år så kräsen så kommer undan billigt med en Sony 50 tum för 6 000 kr. Fantastisk bild enligt mina normer men kul med ny teknik och OLED kanske äntligen slår igenom.

Något som dock irriterar mig är avsaknaden av passiv through out av DTS av ljudsignalen genom HDMI eller ljuskabel på alla TV. Blir alltid ett mixtrande där man får dra ljudet från källan direkt till förstärkaren och sedan HDMI-kabel till sin TV.

(Finns många TV apparaer som kan skicka DTS men bara 2.0)

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Riktigt intressant och informativ läsning! Tack! 🙂 Apropå ”banding” som det skrevs om i artikeln, så har min kompis Windows Vista dator retat gallfeber på mej till den grad att jag känner mej som en amatör. Hans jäkla Vista installation leverar MYCKET högre bildkvalitet i all form av videouppspelning än alla Win7 datorer jag stött på, och jag vet inte vad det beror på. Kanske någon 3rd party codec eller om det verkligen ingår bättre integrerade codecs i Vista. Blir både bättre contrast (svärtor), mindre artefacts/blockiness, och mindre banding jämfört med Win7 datorer med standard codecs, och även K-lite i… Läs hela »

Tobberian
Medlem
Tobberian

Banding beror också lite på att rec. 709 (dagens format) bara använder 220 av de 256 ljushets-steg 8bit (pc) har (=utglesad skala). (Sen kommer KOMPRIMATOR med ännu större yxa.. hurv).
Rec. 2020 kan inte bli standard fort nog.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Tobberian”]Banding beror också lite på att rec. 709 (dagens format) bara använder 220 av de 256 ljushets-steg 8bit (pc) har (=utglesad skala). (Sen kommer KOMPRIMATOR med ännu större yxa.. hurv).Rec. 2020 kan inte bli standard fort nog.[/quote]Usch då. Förhoppningsvis kan man dra lite nytta av just denna brist med rec. 709 i scenariot Anton beskrev med ”för svart svärta”, så låter man dom olika teknikernas brister rigga varandra. 😉Vissa TV-apparater verkar ha riktigt påkostade inbyggda decoders.Jag har tex provat outputta AVCHD via HDMI till syrrans SmartTV från datorn och då fått ett ganska mediokert resultat. När jag istället pluggat… Läs hela »

Fadee
Gäst
Fadee

Man får nog leva med att första generationens OLED inte klår de bästa plasmorna direkt. Såg något litet blindtest (http://www.hdtvtest.co.uk/news/result-201406013793.htm) de gjort i England är Panasonic sista flaggskepp gick vinnande mot 4k LCD’s och denna LG OLED.

Nästa generation däremot 🙂 Något att se fram emot om de slutar upp med att böja skärmarna, ser inte riktigt meningen med detta om man inte är själv och sitter i perfekt vinkel, ur alla övriga vinklar blir bilden fel.

Att biodukar är böjda har ju med Pin cushion effekten att göra. Knappast något som existerar på en tv.

Andreeas
Gäst
Andreeas

Tja!

Intressant läsning verkligen! Blev intresserad av en OLED nu men får väl vänta lite pga ekonomi och teknisk framfart.

Tänkte bara fråga, någon som du som kan TV: Min LG60LA620V har fått ett litet svart moln som syns tydligt i vitt, blått och grönt. När jag söker efter detta får jag mest upp clouding och annat som inte är samma grej. Vet du vad detta kan vara och hur det kanske kan avhjälpas?

Skriv fler sådana tester, väldigt bra info inför köp!

Patrik Gårdewall
Gäst
Patrik Gårdewall

🙂 HallåPatrik_G härkul att hitta fotona från OLEDen som jämförs med KRPn.Dessa foton är så kallade HDR foton som fångar hela spektrumet från svart till vitt.så det är inga detaljer som går bort här som det lätt gör med vanliga foton.alla detaljer från svart till vitt kommer med utan nån clipping. det som visas på fotona är hur tv apparaterna såg ut när jag tog fotot.helt rätt är att detaljer försvinner på OLEDen i vissa märka scener.problemer är den så kallade vignettingen som klipper bort detaljer på sidorna.enkelt att se om man jämför det andra fotot från casino royale.själklart är… Läs hela »

Patrik Gårdewall
Gäst
Patrik Gårdewall

en hel del stavfel åkte med också
brukar fixa sig med en edit funktion 😆