Då var jungrufärden avklarad! Det blev som uttalat fredagsmys med UltraHD Blu-ray på schemat och förutom härligt sällskap i vår live-sändning bjöds det på skrattframkallande bildupplevelser.

Som gammal film- och hembiofantast är det kanske ingen överraskning att jag suktat efter UltraHD Blu-ray likt en törstande kontorsråtta drömmer om AW-öl i sommarsolen. Att växla upp från 1080p OLED till 4K OLED är på flera sätt ett spännande steg, men medan jag i flera år använt 4K-upplösning i jobb och inkopplad till en dator är det något nytt i vardagsrummet. I synnerhet när man blandar in vad som kanske blir det sista optiska och fysiska bildformatet någonsin för konsumenter. UltraHD Blu-ray sägs av vissa förståsigpåare vara ett sista suckande andetag för fysisk media i en värld som hoppar jämfota mot en strömmande framtid. Jag tillåter mig att vara lite skeptisk till den teorin, då vi kan lita på att film och TV-bolag kommer att vilja göra ett stort nummer av 8K och andra framtida tekniker när de väl anländer. Nummer som nog kan bli svåra att presentera över internetbandbredd.

Det slutgiltiga svaret på den gåtan får vi dock vänta på i några år. Just nu nöjer jag mig med att salivera åt årets största händelse för film- och hembioentusiaster – UltraHD Blu-ray.

Som planerat avslutades förra veckan med ett fredagsmys värt namnet. Tillsammans med spelfanatikern Andreas och smartphone- samt TV-experten Joel, numera chefredaktör på Surfa.se, knyckte vi med oss en Samsung SUHD-TV från kontoret och laddade med skumpa och jordgubbar.

Anton och Joel OLED vs SUHDOLED vann i första ronden på TKO

Målet var att utvärdera UltraHD Blu-ray och HDR i sin helhet men även se hur LG:s 4K OLED stod upp mot Samsungs LCD-baserade SUHD-apparater. Tyvärr blev jämförelsen inte helt rättvis då Samsung UE55KS7505 inte är en av företagets toppmodeller och även var 10 tum mindre än sin kombattant. Men det skulle nog krävts en heroisk insats värd en plats i historieböckerna om Samsung skulle klara att täppa igen avståndet fram till OLED-TV:n.

Att gå från OLED till LCD är enligt mig lite som att gå från SSD tillbaka till en mekanisk hårddisk. Du vänjer dig vid hur det bör upplevas och när du går tillbaka är det en rejäl kalldusch till uppvaknande. I detta fallet kallas kallduschen – svärta.

Den enskilt största skillnaden mellan en OLED och en LCD är fortfarande just svärtan och åtminstone vårt exemplar av Samsungs SUHD-TV var allt annat än en optimal representant för LCD-lägret. TV:n hade en ganska påtaglig light bleed (ljuset från LED-bakbelysningen läcker i kanterna) samt gav en allmänt grådassig bild i jämförelse med OLED-TV:n. När en pixel verkligen kan vara helt släckt och inte bara lysa väldigt lite – som på en LCD – då blir inlevelsen genast så mycket bättre.

Båda TV-apparaterna testades med UltraHD Blu-ray som källa alternativt traditionell Blu-ray och den oslagbara svärtan gjorde att LG även vann striden med Blu-ray som källa (tyvärr missade vi att ta bilder på TV-apparaterna med UHD Blu-ray på Samsung-TVn) Ska vi se till svagheterna i OLED-panelen är det potentiella problem med detaljer i extremt kraftigt ljus, OLED-paneler kan helt enkelt inte gå lika högt upp i ljusstyrka som en LCD-panel och riskerar därmed att tappa detaljer i det övre HDR-spektrat. Dagens LCD-paneler kan ge runt dubbelt så mycket ljus som OLED vid extremer (100% ljusstyrka på en liten del av skärmen). Dagens OLED-TV-apparater kommer inte heller upp i mycket mer än 150 nits när de ska visa fullt vitt på hela skärmen medan flera LCD-skärmar kommer upp i över 500 nits. OLED kan därmed få problem i väl belysta butiker och kan få svårt att konkurrera med LCD i ljusa miljöer. Det var inget vi kunde se några märkbara problem av under de tester vi utförde med Life of Pi och The Martian men då var dessa också utförda i förhållandevis mörk miljö. Samsungs SUHD torde åtminstone klarat sig bättre i ett välupplyst vardagsrum även om den generella bildkvalitén knappast hade matchat OLED.

Det ska direkt erkännas att vår jämförelse av OLED vs. SUHD inte ska räknas som en vetenskaplig sådan men av tre paneldeltagare var det ingen som var ens direkt intresserad av att testa SUHD-panelen vidare. Med begränsat med tid lade vi istället fokus på att utvärdera UltraHD Blu-rar på en 4K OLED och inte minst HDR.

Vi laddade en Panasonic DMP-BDT570 Blu-ray spelare med Blu-ray-versionen av Life of Pi samtidigt som vi smäckte in en UltraHD Blu-ray version av samma film i en Samsung UBD-K8500 UHD Blu-ray spelare och kopplade båda enheterna till varsin HDMI-ingång.

Värt att notera är att jag i första blindtestet lyckades lura Panasonic Viera TX-P50VT60Y-ägaren Joel att källan som spelades faktiskt var UltraHD Blu-ray. Så bra bild ger Blu-ray uppskalad på en 4K OLED. När jag i nästa sekund växlade över till den källa som faktiskt var UltraHD Blu-ray började både Andreas och Joel garva förnöjt – med rätt förhållande ger UltraHD Blu-ray fantastisk bildupplevelse som klart överstiger traditionell uppskalad Blu-ray. Det fångas till och med ganska väl på bilder som du kan se här nedan.

10-bit färg och HDR for the win

För att summera några timmars utvärderande kan vi konstatera att UltraHD Blu-ray lyfts primärt av sitt stöd för HDR och inte minst dess 10-bit färgdjup. 4K-upplösningen ger helt klart en effekt, åtminstone på 1-2m avstånd från en 65-tums TV. Men det är skillnaderna i kontrast och ljuseffekter som tillsammans med smått fantastiska färger får Blu-ray att blekna.

Som det första testet visade, Blu-ray filmer kommer att se grymt vackra ut på en 4K OLED. Men med rätt TV och avstånd till densamma samt en bra filmkälla levererar UltraHD Blu-ray en ny nivå av bildkvalité – skrattframkallande nivåer.

Tydligaste exemplet på detta var när vi startade Life of Pi för första gången och Fox klassiska logotyp spelades upp i UHD med 10-bit färg. Detta fick Joel att brista ut i spontanskratt och utropa att han ”aldrig sett Fox-logotypen på det här sättet”. Färgerna och skärpan är stundtals så bra att även en kräsen Plasma-konnässör tappar fattningen.

De första riktiga upplevelserna med UltraHD Blu-ray var onekligen riktigt häftiga men det ska samtidigt sägas att vi då också sitter och utvärderar tekniken på en av marknadens dyraste TV-apparater. Utan att ha jämfört med Samsungs regelrätta flaggskepp, något vi hoppas kunna göra i framtiden, är det fortfarande svårt att se hur någon ska kunna matcha helhetsintrycket som ges av OLED tillsammans med UltraHD Blu-ray.

Du gör såklart den uppenbara och rättmätiga reflektionen att detta är skrivet i en blogg om just specifikt OLED som TV-teknik, men det hela handlar om ett fall av hönan och ägget. Bloggen startades för snart två år sedan för att jag personligen såg OLED som en av de mest lovande bildskärmsteknikerna för TV-marknaden. En teknik värd att ersätta min Plasma-TV med. Medan OLED fortfarande inte är perfekt kvarstår känslan att bildtekniken med sina organiska pixlar har övervägande positiva kvalitéer där man bortsett från en svettig prislapp levererar en filmupplevelse jag tror merparten av konsumenter föredrar framför egentligen alla LCD-baserade apparater. Det är ingen säljpitch utan en ärlig iakttagelse som delas av många med mig.

Storleken spelar roll!

Med detta sagt är det inte säkert att en OLED är den optimala TV:n i alla lägen, även bortsett från prislappen som överstiger de flesta konkurrenter i storleksklassen. Just storlek är nämligen något som bokstavligen spelar stor roll för din upplevelse. För att du verkligen ska dra full nytta av UltraHD Blu-ray bör du sitta runt 1,2-2,4 meter från en 65″ 4K-TV. Då de flesta knappt har råd med en 55″ 4K OLED där du egentligen bör sitta på 1-2 meters avstånd är det nog inte många som på allvar nyttjar de extra pixlar som 4K-apparater erbjuder. Som tur var ger HDR och 10-bit färgåtergivning troligtvis en större skillnad för själva upplevelsen men jag kan inte poängtera nog hur viktigt det är med storleken/avståndet till din TV när du letar efter en optimal filmupplevelse.

Ungefärlig TV-storlek kontra av stånd för att nyttja 4K-upplösning
Ungefärlig TV-storlek kontra tittaravstånd för att nyttja olika upplösningar i en TV.

Nästa anhalt – 4K-gaming

Ett annat område där jag ännu inte hunnit utvärdera LG:s 4K OLED på samma sätt är vid spelande. LG 65EF950V levererade riktigt bra följsamhet vid rörelser med UHD Blu-ray som källa. Med 4K Netflix kunde vi dock skönja vissa ryckningar i panoreringar där vi verkligen letade efter dem och det återstår att se hur det blir att spela snabba PC-spel på TV:n.

Vi avslutade kvällen med några snabba testsessioner men tyvärr krävs det enorm datorkraft för att driva 4K i vettig fps. Varför kvällens testsession snarare vittnade om bristande PC-kraft än begränsningar i själva TV:n. Detta är ett projekt jag kommer att sätta tänderna i efter semestern i slutet av juli och ni som följde livestreamen på kvällen fick en förhandstitt på några av 4K-riggens kommande komponenter.

4K gaming dator Elsa
Elsa inspekterar kommande 4K-gamingdatorn and approves!

Slutsatsen av kvällen var att vi fick ett underbart gensvar på vår livestream och jag vill ge er alla en riktigt bamsekram för intresset och stödet under fredagskvällen. Streamen är något jag planerar att följa upp med kommande livestreams om bygget av 4K-gamingdator men även andra OLED-experiment i bloggen.

Kvällen resulterade också i en närmast förbannad Andreas. Detta då upplevelserna under kvällen mynnade ut i att hans planer på en 55″ 1080p OLED både kändes för små och för lågupplösta. Joel som fortfarande var nöjd med sin väl tilltagna blu-ray samling lär dock troligtvis inte se på Fox-loggan på samma sätt som tidigare och krävde samtidigt ett återbesök när 4K-gamingriggen var färdigbyggd.

Efter att under gårdagskvällen ”förlorat” 2 timmar i The Division i 1080p-upplösning på OLED-TV:n vågar jag knappast tänka mig hur sambolivet ser ut när 4K-riggen står redo. Med det sagt ska jag nu försöka ta lite ledigt från jobb och teknik men lita på kommande uppdateringar i bloggen redan innan månadsskiftet.

OLED and out!

Här kan du se vår livesändning om UltraHD Blu-Ray och jämförelse mellan LGs OLED och Samsungs SUHD-TV, det blir även lite snabb 4K-gaming. 

Att leva med OLED: Fredagsmys med UltraHD Blu-ray och HDR 🙂
Läs mer på NHW.se -> http://link.nhw.se/29w446v

Publicerat av NordicHardware den 8 juli 2016

Övriga delar i bloggserien ”Att leva med OLED”

UHD Blu-ray och HDR
Kommer du hoppa på det nya videoformatet i år?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

13
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
8 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
TomasAnton KarmehedTotteStormense Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gascogne
Medlem
Gascogne

Ska bli intressant och se när ni testar köra pc-spel i 4k, att det går är inte konstigheter men kan man få så att datorn ser bra ut med resten av möblerna i vardagsrummet och framför allt tyst.

Ens sambo lär ha lite åsikter på hur det ser ut och om det är för mycket oljud. 😉

Henrik
Gäst
Henrik

Ultra HD Blu-ray spelare kostar en del pengar, och att det enbart verkar finnas 2st i utbud. Men snart släpps Xbox One S som ska klara Ultra HD Blu-ray skivor. Hade varit intressant om du hade möjlighet att testa hur Xbox One S fungerar som Ultra HD Blu-ray spelare 🙂

Medlem

Så galet sugen på en 4K OLED men det känns fortfarande för dyrt…och prisraset lär väl inte gå i närheten så fort som övrig TV när det bara är LG som tillverkar dom :/

Stormense
Medlem
Stormense

Varför filmades det i porträtt-läge?

bran
Medlem
bran

Som du skrev inledningsvis – det blir inte så lite skevt att inte jämföra mot JS9500 eller KS9800 som har full array belysning, utan en kantbelyst enklare modell.

Med det sagt tror jag OLED är framtiden, men för egen del blev det en JS9505 då jag tyvärr inte kan släcka ner rummet helt o var orolig för inbränning med HTPC.