Uppköpet av Indilinx tidigare i år ser ut att bära frukt för OCZ under nästa år då man har flera stora nyheter på gång. Bland annat kommer man börja skeppa SSD-enheter med den billiga minnestypen TLC, och utöka sin verksamhet på företagssidan.

OCZ:s senaste kontrollerkrets, Indilinx Everest kommer med stöd för upp till 1 TB minne, rejäla prestandaförbättringar mot tidigare Indilinx-kontrollerkretsar och även stöd för TLC NAND. TLC (Triple-level cell) har fördelen att vara billigare än MLC och SLC då den får plats med 3-bitar data på varje minnescell, istället för 2 eller 1 likt MLC respektive SLC. Fördelen blir att TLC kostar ungefär 30 procent mindre än MLC, men kommer även med två nackdelar. Det första är att prestandan blir lidande, och det andra är att hållbarheten försämras.

OCZ_TLCa

Med tanke på den skyhöga prestanda vi har i dagens SSD-enheter borde den faktorn inte vara ett stort problem. Hållbarheten är däremot någonting vi måste tänka på. Många ifrågasatte Intel och Micron med deras 25nm MLC-NAND då hållbarheten skulle ligga på 5 000 skrivningar per minnescell. Men Intel har löst detta, bland annat genom att speciellt handplocka kretsar och addera en ”hemlig ingrediens” i sin kontrollerkrets.

Det har gett deras företagslösningar i Intel SSD 710-serien som är byggda på just MLC en hållbarhet på 60 000 skrivningar. Sen måste vi tänka på att antalet skrivningar precis som allt annat – är värsta tänkbara scenario, och i många fall klarar en SSD av fler skrivingar än vad som är specificerat.

OCZ väntas nu bli den första på marknaden med TLC NAND och fokus ska främst ligga hos OEM-tillverkare som vill ha ett billigare alternativ att välja på, men även konsumentmarknaden. Dessa SSD-enheter ska dyka upp redan under första kvartalet nästa år, och vi finner det högst troligt att det är deras Indilinx Everest-kontroller som ska användas. Man ska även introducera TLC för företagsmarknaden, men det blir inte först tredje kvartalet nästa år.

Man planerar att kontrollera svagheterna i TLC NAND genom bättre ECC (Error-correcting code) och Indilinx nDurance 2. nDurance två är en skrivutjämningsteknik som ska öka minnescellerna hållbarhet, men även få ned prestandaförlusterna när SSD:n fylls med data. OCZ säger att deras TLC-baserade SSD-enheter ska ha en livslängd på ”minst fyra år”.

Källa: Storagereview

Relaterade nyheter:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
TobberianmitrixshaglordTempel-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det ska bli intressant att se hur de löst problemet med TLCs livslängd. Sist vi hörde om TLC så dög det knappt att använda i minneskort för kameror.

Tempel
Medlem
Tempel

Minst 4 år är inte så speciellt lång tid för en så dyr komponent som en ssd ändå är.

Micke
Medlem
Micke

Det är kul hur man vid introduktionen av SSD bara älskade hur mycket mera pålitliga dem är än mekaniska diskar. Nu så verkar det som vi hela tiden kommer närmare och närmare mot högre failure rates. Är det inte lustigt? Man börjar nästan undra lite om tillverkarna medvetet driver på utvecklingen för lägre livslängd. 🙂 Jo jag vet det finns en logisk förklaring till allt. Pris pris. Frågan är då om TLC är så pass mycket billigare för att göra det värt att hoppa på tåget. Halverad livslängd för 2/3 av priset? /s

mitrix
Medlem
mitrix

Om halverad livslängd fortfarande betyder minst fyra år så, JA!

Tobberian
Medlem
Tobberian

MRAM (,pram, osv)!