Hårdvarubristen fortsätter och att få tag på till exempel ett nytt grafikkort är lättare sagt än gjort. Merparten av de populäraste grafikkorten fortsätter lysa med sin frånvaro på butikshyllorna och priserna stiger stadigt.

Att det är svårt att lägga vantarna på ny hårdvara är nog något de flesta har märkt av eller åtminstone hört talas om. Den rådande hårdvarubristen ser ut att hålla i sig ett tag framöver. Produkter som grafikkort och processorer är i dagsläget ingenting mindre än en redig utmaning att få tag på.

Bristen har hållit i sig under flera månader nu. En stor faktor till att avsaknaden av hårdvara är så påtaglig är att många kinesiska fabriker fått stänga ned eller skära ner på arbetsstyrkan rejält på grund av den rådande pandemin. Trots att läget i fabrikerna börjat komma tillbaka till det normala ligger de fortfarande bakom sett till antalet producerade kretsar. En annan aspekt är att de nya spelkonsolerna Xbox Series S, Series X samt Playstation 5 alla använder sig av hårdvara från AMD. Hårdvara som tillverkares på sju nanometers tillverkningsprocess. Samma process som AMD:s senaste processor och grafikkort vilket i sin tur lett till att halvledarjätten TSMC är helt fullbokade på sju nanometer.

I ett mejl från prisjämförelsesajten Prisjakt får vi ännu lite mer insikt i hur läget faktiskt ligger till. I Sverige ska 92 av de 100 populäraste grafikkorten vara helt slutsålda. Något som enligt Prisjakt Insights dataanalytiker Oscar Hagman ska vara helt unikt. Även priserna har stigit markant på bara några månader. Sedan årsskiftet ska grafikkortspriserna har stigit med nästan tio procent. Samtidigt är efterfrågan på just grafikkort otroligt högt just nu. Hagman nämner att svenskarnas köpintresse för grafikkort under januari och februari varit 360 procent högre än under samma period år 2020.

Det är inte bara i Sverige som ett ökat köpintresse har registrerats. Även i Norge, Frankrike, Finland, Storbritannien och Nya Zeeland har intresset i genomsnitt ökat med 206 procent.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid